Afbeelding

Dialectkwis in Wierden omstreektaal levend te houden

Uitgaan en cultuur

WIERDEN – Het gebouw van de Wierdense Harmonie was donderdagavond 14 maart het domein van de eerste Wierdense dialectkwis plaats. Deze dialectkwis, onder leiding van oud-wethouder Ria Broeze, werd georganiseerd door de werkgroep Streektaal van de Historische Kring Wederden in het kader van de dialectweek. Zo’n zestig dialectminnende belangstellenden bogen zich over het Twentse dialect. In zes rondes kregen zij meerkeuzevragen voorgelegd.

In een volle zaal steeg de spanning, maar ook de hilariteit bij woorden als onmeunig, stödig en verneamstig. Ook de Twentse gezegden werden niet vergeten. ‘De plaank in ’t gat smiet’n’, ‘Wel de dek’n te kot hef, krig koale veut’ en ‘A’j knien hebt, he’j ok köttel’ bezorgden menigeen hoofdbrekens. Veruit het moeilijkste onderdeel was het koppelen van foto’s van oud en nieuw Wierden. Tot slot was er aandacht voor: ‘En noe aans umme. Hoe het’ dat dan in ’t plat?’. Zo konden de zwoegeraars onder andere bij ‘kwikstaartje’ kiezen uit geet’ling, sprao of bouwmeisterken. Een hardwerkende jury doorliep alle antwoorden en aan het eind ging de winnaar naar huis met de wisselbokaal. Een geslaagde avond die naar meer smaakt.

De werkgroep Streektaal van de Historische Kring Wederden organiseert activiteiten doorlopend het jaar om de streektaal levend te houden. De hele avond was dan ook het Twents de voertaal.

Afbeelding
Afbeelding