Afbeelding

Een rare vraag?

Columns

Is het raar, of gek, dat ik een foto van mijn overleden dierbare maak?

Het is een vraag, die ik wel eens krijg in de dagen tussen overlijden en uitvaart. En mijn antwoord is altijd dat het niet raar of gek is. Integendeel, ik ben groot voorstander van foto’s maken. Zeker nu je deze vanaf je mobiele telefoon maakt en net zo snel weer kunt verwijderen. Zeker nu je deze foto’s gewoon voor jezelf kunt houden, of delen met intimi.
Maak vooral foto’s, want er gaat veel aan je voorbij in de dagen tussen overlijden en uitvaart.

Bij uitvaarten in een uitvaartcentrum of crematorium is het meestal mogelijk om, al dan niet tegen betaling, een opname van de ceremonie te laten maken, kerkelijke ceremonies worden ook met enige regelmaat opgenomen en uitgezonden. De ceremonie is echter maar een klein stukje van de dag van de uitvaart, hoewel uiteraard wel een belangrijk deel.

Het is in onze contreien nog niet heel gebruikelijk om een fotograaf in te huren. Zo af en toe heb ik een beroepsfotograaf bij een uitvaart. Ja, dat kost geld, maar dat levert ook dierbare en tastbare herinneringen op. Het mag en het kan tegenwoordig.

Een beroepsfotograaf weet precies welke momenten mooi zijn om vast te leggen op de gevoelige plaat. Een zoon en moeder die hand in hand zitten, een kleinkind dat een oma troost, een hand van een broer op de schouder van een zus. Het zijn details die betrokkenheid, oprechte aandacht en vooral heel veel liefde uitstralen. Dát later terugzien is hartverwarmend.

Met toestemming van de familie maak ik zelf ook vaak foto’s, tenminste als ik daar de gelegenheid voor heb. Foto’s van de ceremonie, foto’s van de sprekers, foto’s van het dragen van de overledene, een filmpje van kleine kinderen die bellen blazen, kusjes naar de hemel. Maar ik ben geen fotograaf of videograaf, mijn taak ligt in het begeleiden van de familie en het zorgen dat alles op rolletjes loopt. Als alles onder controle is, dan heb ik soms best tijd om wat foto’s of filmpjes te maken. Op amateur niveau en altijd zonder garantie dat je (goed) beeldmateriaal krijgt.

Als jij na afloop van de uitvaart nog eens rustig wilt herbeleven wat er allemaal is gebeurd op die emotionele en bijzondere dag, denk er dan over na of je daar een professionele fotograaf of videograaf bij wil hebben.

Gelukkig is het in deze tijd zeker niet meer gek of raar om beeldmateriaal te hebben van een uitvaart.