Afbeelding

BIESLUUTER EN PIEN IN ‘T DAK

Columns

“Heeft u nog vragen over de ontwerp-akte die ik u heb toegestuurd?”.

Een hele belangrijke vraag, want we staan op het punt om samen het testament van meneer nog eenmaal goed door te nemen en daarna, als alles klopt, te ondertekenen.

Meneer schudt zijn hoofd. “Ik heb ginne vroag’n”. 

“De akte von’k niet zo makkelijk te leez’n, moar de biesluuter was duud’lijk”

Meneer “hef sien nust oonder de beum ligg’n” en heeft mij benaderd voor een nieuw testament. “Alles mut noar de wichter”. Toen ik 20 jaar geleden in Twente kwam werken dacht ik dat iemand dan de dochters bedoelde…. Haha, inmiddels weet ik beter. 

We bespreken het testament en de tweetrap die er in staat. Een enorm technische bepaling. “We”, als notaris, gebruiken deze soms lastig leesbare teksten om het juridisch waterdicht te maken. Wanneer de kinderen na het overlijden van pa naar een notaris gaan in hun woonplaats Utrecht of Groningen, of waar dan ook, dan dient de notaris daar dezelfde uitleg te kunnen geven aan de akte. Om die redenen gebruiken we uniforme teksten die gebaseerd zijn op wettekst en op uitspraken van rechters. Dat bevordert de leesbaarheid van de akten echter totaal niet. Maar het doel heiligt de middelen en een goed uitvoerbare en waterdichte akte is het allerbelangrijkste!

Wanneer meneer overlijdt en de kinderen hebben geërfd, dan zit op dat kindsdeel de tweetrap. Dit betekent dat bij overlijden van een van de wichter, het erfdeel niet naar de wettelijke erfgenamen van dat kind gaat (daar hoort namelijk moeder oftewel de ex van meneer ook bij). In plaats daarvan vererft het in de tweede fase, via de tweetrap, alsnog naar de andere wichter. De ex partner van meneer mag helemaal niks krijgen, ook niet via de wichter. 

“Ik kriege pien in’t dak as mien ex ooit wat van mie erft”. 

Duidelijker kan meneer niet zijn. In onze toelichting op de akte wordt stap voor stap uitgelegd hoe deze tweetrap werkt. Voor meneer is het nu helemaal duidelijk. Wel grappig dat hij onze toelichting op de akte een ‘biesluuter’ noemt. 

Wilt u pien in’t dak ook voorkomen? Maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvende bespreking over uw testament. Hartelijke groeten, uw notarissen, Rudy van Goor en René Schuurman.

Almelosestraat 42a te Wierden. Tel 0546 – 80 80 80.