Dubbink en Bremmer:
Dubbink en Bremmer: "De nieuwe doorkomst op 't Hoge Hexel heeft de vorm van een vintage fietsframe."

Hoge Hexel demarreert duizelingwekkend:meerwaarde voor de Ronde van Overijssel

Sport en vrije tijd

HOGE HEXEL – Uit ervaring weten ze dat een goed doordachte voorbereiding het halve werk is. En... dat niemand een tweede kans voor een eerste indruk krijgt. Hexelaars Marcel Dubbink en Wim Bremmer hebben de organisatie van de jaarlijkse wielerwedstrijd Ronde van Overijssel weten te overtuigen dat een passage door Hoge Hexel meerwaarde heeft voor Overijssels Mooiste.

Marcel Dubbink, voorzitter van het kulturhus in Hoge Hexel, maakt zich sterk om dit multifunctionele pand nog meer in de schijnwerpers te zetten. “We weten dat het kulturhus de sociale cohesie in het dorp versterkt.” Dubbink kwam in contact met Wim Bremmer, voormalig microfonist in tourkaravaan van De Ronde. Het duo nodigde de organisatie van de Ronde van Overijssel uit voor een gesprek. Binnen 24 uur volgde donkergroen licht vanuit Rijssen: klasbakken, kleppers en krabbers knallen 4 mei door Hoge Hexel. “Om in wielertermen te spreken: het spel ging toen echt op de wagen’, stelt Wim Bremmer. “Fantastisch dat de Hexelaars ons half staan.”  

Klokgelui 

“De gasten van de Ronde en supporters zien tussen kerk en kulturhus de renners twee keer passeren binnen twee minuten. Bovendien hebben ze de mogelijkheid voor een sanitaire stop”, meldt Marcel Dubbink. De geestdrift neemt steeds grotere vormen aan. Wim Bremmer hierover: “Tijdens de beklimming van Alpe d’Huez, worden bewoners en supporters door klokgelui geattendeerd op de komst van de renners.” Dit idee is geopperd bij Johan Schutte, één van de kosters. Na kort overleg met de kerkenraad werd hij klokkenluider. Bovendien trakteren de bekende Hexelse deejays van G&D Music de trommelvliezen van toeschouwers en renners.

Boerensector

Tijdens Vlaamse wielerkoersen laten Belgische boeren zich niet onbetuigd. Het Hexels doorkomstcomité legde contact met Bram Egberts, mede-coördinator van Boeren Trots Wierden. Marcel Dubbink hierover: “De kans om de boerensector positief te promoten werd direct opgepakt.” Groepen trekkers stellen zich op langs de route. Wel is het afhankelijk of er niet plots gemaaid of gezaaid moet worden. “Bram kwam gelijk met goede spandoekslogans”, vult Wim Bremmer aan. Hexel on Wheels, die elk jaar van de plaatselijke boeren hulp krijgt, bood aan om de kosten van spandoeken met wijze boerenuitspraken voor haar rekening te nemen.

Hexelse Truck Tour

Nico Lohuis, coördinator verkeersregelaars van de Hexelse Truck Tour (HTT), staat met zijn vrijwilligers garant voor een veilige passage door Hoge Hexel. “Helaas, dit jaar kregen we weer geen toestemming om een trucktour voor mensen met een beperking te organiseren. De politie weigert medewerking. Verschrikkelijk jammer! Als HTT dragen we nu zo ons steentje bij om Hoge Hexel te promoten.”

Blik en doek

Inwoners in de bebouwde kom van Hoge Hexel is gevraagd om tijdig hun heilige koeien op de opritten te plaatsen. “Op deze wijze krijgen renners alle ruimte,” aldus Marcel. Aanspreekpersonen Erik Maneschijn, Henk Slooijer en Jan Tempert coördineren de doorkomst binnen de bebouwde kom. Om de Hexelse passage te promoten worden spandoeken geplaatst. Bouwvakker Stefan Zandman neemt,  samen met enkele collega’s, dit voor hun rekening. Kortom: Overijssels Mooiste krijgt een warm welkom in Hoge Hexel.