Afbeelding

Harmonie Sint Jan scoortgoud op concours KNMO

Uitgaan en cultuur

WIERDEN/ZUTPHEN – Het A-orkest van Harmonie Sint Jan uit Wierden heeft vorige week zaterdag een voortreffelijk prestatie neergezet op het concertconcours van de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie). Onder leiding van dirigent Egbert van Groningen werd in de Hanzehof te Zutphen een eerste prijs met lof behaald met 90,67 punten.

De jury had lovende woorden voor onder andere de sfeervolle muziek, goede solo’s, goede muzikale en technische beheersing, klank en energie van het orkest. Ook waren er complimenten voor dirigent Van Groningen voor zijn wijze van dirigeren.

Het orkest, uitkomende in de eerste divisie Harmonie, speelde drie nummers. Het inspeelwerk was I’ll walk with God van Nicholas Brodsky, waarna Give us this day van David Maslanka en El Jardin de Hera van José Suner-Oriola volgden. Deze laatste twee stukken werden door driekoppige jury beoordeeld. Zij waren hierbij vrij unaniem in de beoordeling, want beide muziekcomposities werden door eenieder beoordeeld met meer dan negentig punten.

De orkestleden, dirigent en vele aanwezige bewonderaars en aanhang uit Wierden reageerden uitbundig op dit resultaat. Het is niet de eerste keer dat Sint Jan op het podium staat. Al voor de derde keer op rij behaalde de harmonie meer dan negentig punten. Een uitzonderlijke prestatie, omdat het A-orkest de laatste jaren een behoorlijke verjonging heeft doorgemaakt. Door deze prestatie heeft het Wierdense muziekgezelschap de mogelijkheid om te promoveren naar de concertafdeling van de KNMO, de hoogste afdeling. De komende tijd wordt onderzocht of dat tot de mogelijkheden behoort gezien de orkestbezetting, maar ook de financiële consequenties.

Na terugkomst in Wierden werd het glas geheven op deze hele mooie prestatie in het eigen onderkomen van Harmonie Sint Jan in zalencentrum het Anker. Zowel voorzitter Hans Bekke als dirigent Egbert van Groningen hielden een korte toespraak waarin alle orkestleden gefeliciteerd werden met het behaalde resultaat.