Afbeelding
Simon Dirks.

Toneelvereniging Hoge Hexel voertdrie keer ‘t Beste Peerd van Stal op

Uitgaan en cultuur

HOGE HEXEL – Liefhebbers van lokaal toneel kunnen in maart hun hart ophalen. Naast Toneelgroep Notter – zie elders in deze krant – brengen ook de leden van Toneelvereniging Hoge Hexel weer een klucht ten tonele. De groep staat met ‘t Beste Peerd van Stal drie keer, op 8, 9 en 15 maart, in het Kulturhus te Hoge Hexel.

Dat de animo voor toneelspel absoluut niet tanende is, wordt meteen duidelijk als we in gesprek gaan met de leden van de Hexelse vereniging. “We voeren de klucht zelf drie avonden op”, vertelt Jannette Lubbers enthousiast. “Vorig jaar moesten we mensen naar huis sturen, de zaal was gewoon vol. We kunnen per avond maximaal tweehonderd personen in de zaal kwijt. De voorverkoop voor de ‘t Beste Peerd van Stal gaat heel goed, we zijn de vierhonderd kaarten al gepasseerd!”

Onlangs werd in de landelijke media ook al aandacht geschonken aan het succes van toneelverenigingen in kleine buurtschappen, in tegenstelling tot grote steden. Ook in Hoge Hexel klagen ze niet, al is er niet heel veel interesse vanuit de jeugd om op het podium te stappen. “Komt denk ik met name doordat ze druk zijn met studeren; ze wonen dan vaak op kamers en komen eigenlijk te weinig in het dorp”, laat één van de leden weten. “Ik ben nu net met pensioen en dan heb je er wél tijd voor. We zijn nu met dertien leden en dat is prima hoor. Voor een toneelstuk zijn er namelijk meestal niet meer rollen te verdelen. Bovendien is de groep hecht en het klikt tussen iedereen ontzettend goed.”

Andere klucht gekozen

De interactie met het publiek is het mooiste, is de mening van de meeste leden. “Je moet inderdaad wel op de voorgrond durven staan, maar als je iets durft te vertellen aan twee man, dan lukt dat ook voor tweehonderd. En natuurlijk, de zenuwen beginnen ook nu weer te komen”, laat Jannette weten. “We zijn dit jaar ook nog wat later begonnen met repeteren van dit stuk, omdat we er achter kwamen dat zowel in Enter als in De Pollen exact dezelfde voorstelling werd opgevoerd.” Met stoom en kokend water werd een andere klucht uitgekozen en in januari begonnen met het leren van de teksten. “Dat is nu deze voorstelling van Gerrit Voskes geworden, waarbij ik samen met Henk Hammers dit jaar de hoofdrol vertolk. We zijn de oudjes Truida Stokvis en Joop Bokma. Die hebben een haat-liefde verhouding met elkaar haha.”

Het verhaal speelt zich af in het leven van Truida en Joop. Ze kunnen elkaar niet luchten of zien en dan moeten ze óók nog een weekend onder één dak leven. De reden is dat haar dochter Petra en zijn zoon Frans – zonder dat ze het van elkaar wisten – de Truida en Joop hadden beloofd dat ze een weekje mochten komen logeren. Natuurlijk loopt het niet zoals gepland, want Petra en Frans kregen van hun eigen kinderen Ronald en Betsie – ter gelegenheid van hun zilveren huwelijksfeest – onverwachts een reisje aangeboden. Gevolg: een hoop gekibbel en gedoe!

Het gaat gelijk al mis als Joop van de trap valt en een week lang niet mag lopen terwijl Truida haar nieuwe vriend Jozias heeft meegenomen. Maar wie is eigenlijk deze rare snuiter? Joop kan vervolgens niet achterblijven en bluft tegen iedereen dat hij óók een vriendin heeft. Zijn kameraad Kees zorgt ervoor dat de mooie verleidelijke Minous op komt draven. Als dan buurvrouw Johanna telkens weer onaangekondigd binnen komt wandelen zijn de rapen helemaal gaar en ontstaan er doldwaze situaties.

De laatste repetities worden momenten uitgevoerd, zodat vrijdag 8, zaterdag 9 en vrijdag 15 maart het publiek kan genieten van deze smakelijke klucht. ‘t Beste Peerd van Stal wordt opgevoerd in het Kulturhus te Hoge Hexel. De avonden beginnen om 20.00 uur, de zaal gaat om 19.30 uur open. De kaarten kosten 7,50 euro voor volwassenen en 3,50 euro voor kinderen. Zeker zijn van een kaartje? Dan zijn ze in de voorverkoop te bestellen bij Bernice Schuttevaar, telefoon 06 – 10 15 09 44. Indien er nog kaarten zijn, is aan de zaal ook mogelijk.