Afbeelding

Renners en wielervolgersroemen Hexelse passage

Sport en vrije tijd

HOGE HEXEL – Hoge Hexel was afgelopen zaterdagmiddag in de ban van de Ronde van Overijssel. De kleine kern heeft naam gemaakt bij renners en wielervolgers. Met vereende krachten is het Hexelaars gelukt om een geweldige ambiance te realiseren. Ingewijden melden dat Hoge Hexel zich perfect verkocht heeft en dat dit zeker niet de laatste passage is.  

Zaterdagmiddag omstreeks twee uur: het publiek stroomt toe nabij het kijkpunt tussen kerk en kulturhus. De trommelvliezen worden op prettige wijze vermaakt. Een grote groep recreatieve wielrenners heeft inmiddels een VIP-plek bemachtigd nabij het Skoap’nskot. Dan melden zich de twee touringcars met ruim 150 sponsoren. “An de kaante, an de kaante”, wordt er geschreeuwd. De plaatselijk Hervormde Gemeente heeft gelukkig de parkeerplaats ter beschikking gesteld. In ras tempo klautert het sponsorlegioen uit de bus.

Snoekduik

Plots gaat de muziek uit. Elektrische storing? Nee! Het blijkt afgesproken werk. Vanuit de karavaan is gemeld dat Hexels grondgebied bereikt is. Koster Johan Schutte mag voor deze gelegenheid de klok luiden om Hexelaars en anderen te attenderen dat het peloton in aantocht is. Het teken voor persfotografen om een snoekduik in de berm te nemen. Dan doemt een zwerm motoren op. Een kopgroep van twee man is ver vooruit. Deejay Gerben Waalderink verhoogt met zijn commentaar de spanning.

Hé manneke

In de ‘Beierbocht’ ontstaat een Tour de France-achtige sfeer. Een volgende groep met agenten, juryleden en cameralieden snelt voorbij. De honderden op het trottoir en in de berm genieten. Ze komen ogen en oren te kort. Enkele seconden later flitst het peloton voorbij. De menigte aan de kant juicht en klapt. Het is kippenvel trekkend. “Dit maken we alleen nog mee bij Belgische en Franse koersen,” meldt een corpulente Belgische ploegleider vanachter zijn stuur, terwijl zijn mecanicien een wiel vervangt. De deejay attendeert vervolgens op de doorkomst bij het kulturhus. De honderden verplaatsen zich een vijftigtal meters en genieten nogmaals. Bij de passage schreeuwt dezelfde Belgische ploegleider vanuit de ploegleidersauto. “Hé manneke, tot volgend jaar. Zeker en vast!”

Meivakantie 2025

Het kleurrijke lint trekt snel verder. Tractoren verlaten de gemaaide zone, spandoeken worden opgehaald, kerkklok en draaitafel zijn stilgezet, drones opgeborgen en uitgehangen vlaggen gaan van vol naar halfstok. Een Zeeuwse vakantieganger stapt op z’n elektrische fiets en zegt: “Fantastisch, hoe de inwoners van Hoge Hexel met uiteenlopende zienswijzen, deze sfeer hebben gecreëerd. De bestemming van mijn meivakantie 2025 weet ik nu al!”

Afbeelding