Afbeelding

Ganzenmarkt, kerkpleinmarkt en rommelmarkt: tradities in Enter

Algemeen

ENTER – Enter maakt zich weer op voor een dag bomvol authentiek en cultureel erfgoed. Op zaterdag 25 mei is er namelijk de Ganzenmarkt, in combinatie met de kerkpleinmarkt en de kinderrommelmarkt. De organisatie van deze dag is in handen van Stichting Enters Erfgoed en de Hervormde Gemeente Enter. De twee trekken gezamenlijk op om zo op en rondom de Hogebrink en nabij de Hervormde Kerk diverse activiteiten te organiseren. Tussen 10.00 uur en 15.00 uur is er van alles te beleven.

De Ganzenmarkt brengt het verhaal van de Enterse ganzenhandelaren weer tot leven. Het drijven van ganzen door schoolkinderen kan nog niet, maar de ganzen zelf zijn er wel! “Het verhaal van die Enterse ganzenhandelaren die actief waren van Londen tot Berlijn blijven we daarmee vertellen”, aldus een woordvoerder. Er zijn bovendien verschillende optredens van de klompendansers, de Lee-Sanghers, een kinderdansgroep en de harmonicaspelers. Centraal op de Ganzenmarkt staan ambachtslieden die spinnen, knipmutsen maken, klompen maken, manden vlechten, ouderwets houtdraaien, boomstamkantrechten en sieraden maken. Bovendien zijn er nog meerdere standhouders met hun producten. Voor de kinderen is er een springkussen en een luchtdartspel en niet te vergeten kleindieren waarmee geknuffeld kan worden. Alles is geconcentreerd rondom Oudheidkamer BuisJan, waar een kopje koffie met krentenwegge of een lekkere pannenkoek te nuttigen is.

Tegenover BuisJan is een gezellige kerkpleinmarkt en kinderrommelmarkt bij de Hervormde Kerk. De opbrengst van de kerkpleinmarkt komt ten goede aan het werk binnen deze kerkgemeenschap, de opbrengst van de kinderrommelmarkt is voor de kinderen zelf. De hele dag door draait het Rad van Avontuur, waarbij tal van mooie prijzen zijn winnen. Verder is er een verkoop van zelfgebakken cakes, taarten en andere lekkernijen, van tuin- en moestuinplantjes en bloemstukjes, is er een rommel- en boekenmarkt en zijn er diverse zelfgemaakte originele creaties te koop waaronder (poppen)speelgoed, babykleertjes en ansichtkaarten. Ook hier kan een kopje koffie of thee met een zelfgebakken lekkernij worden genuttigd op het terras. De jongeren van de kerk zetten zich in bij de geïmproviseerde carwash en kinderen kunnen zich laten schminken of zich vermaken bij tal van leuke activiteiten.

Dit jaar wordt de kinderrommelmarkt gehouden in de tuin van gebouw De Bron. Er zijn in totaal veertig plekken beschikbaar. Wil je ook nog een van de laatste plekjes op deze rommelmarkt? Reserveer deze dan snel en geef je op via kerkpleinmarkt@hervormdenter.nl Let op! Géén reservering is dus géén plekje! De kraamhouders kunnen vanaf 8.00 uur op het terrein om de kramen in te richten.

Afbeelding