Auteur Joan Kluun uit Hoge Hexel.
Auteur Joan Kluun uit Hoge Hexel. Simon Dirks.

Nieuwe roman ‘Op wereldreis’ van auteur Joan Kluun uit Hoge Hexel

Algemeen

HOGE HEXEL – “Het uitgeven van een boek, dat is een vak”, benadrukt Hexelaar Joan Kluun als hij zijn kersverse paperback, getiteld ‘Af en toe – Op wereldreis’,  ter hand neemt. Het is zijn tweede officiële uitgave als schrijver en dit werk ligt vanaf vrijdag 17 mei in de schappen. “Mijn eerste boek heb ik nog helemaal zelf uitgegeven en dat doe ik nooit weer, ontzettend veel werk en eerlijk gezegd... Deze tweede uitgave ziet er een stuk beter uit!”

Enigszins bescheiden vertelt Joan over zijn roerige leven en hoe hij als ‘westerling’ uiteindelijk in het rustieke Twente is beland. De geboren Oudenrijner (tegenwoordig De Meern en opgeslokt door Utrecht – red.) en getogen Amsterdammer is inmiddels zo’n 25 jaar woonachtig in de gemeente Wierden. De eerste periode lekker buitenaf, nabij het Lageveld, de laatste jaren in het gemoedelijke Hoge Hexel. “En laat ik ook maar meteen zeggen dat ik absoluut geen familie ben van de nationaal bekende auteur Kluun! Integendeel haha.”

Op de Karel Doorman

Voor zijn werk heeft Joan de halve wereld gezien. “Ik ben werkzaam geweest in de installatietechniek. Na twee jaartjes ambachtsschool ging ik bij de Koninklijke Marine als koelmonteur aan de slag en kwam ik op de Karel Doorman terecht. Later ben ik ook bij andere bedrijven op het gebied van luchtbehandeling, maar ook brandkleppen, gaan werken. Op die manier ben ik in Holten bij een bedrijf terecht gekomen en zodoende in Wierden gaan wonen. De laatste jaren heb ik mijn eigen adviesbureau gehad, maar dat begin ik nu af te bouwen. Ik ben nu 79 jaar en eigenlijk al twintig jaar met vervroegd pensioen, haha.”

Los van de interesse voor techniek heeft Joan ook een knobbel voor creativiteit. Zo staat hij met regelmaat als toneelspeler op de planken, onder meer voor het theaterstuk ‘Robin Hood’ dat afgelopen weekend in het openluchttheater te Hertme werd opgevoerd. Maar ook de liefde voor de pen en het papier is er al lang. Sinds zijn pensioen aan het begin van deze eeuw is er meer tijd ontstaan om te gaan schrijven.

Verhalen van parochianen

Dat waren niet meteen romans en fictieve epistels, maar in eerste instantie technische verhalen voor vaktijdschriften. Wat later kwamen er ook in memoriams voor overleden parochianen bij. “Daar kreeg ik complimenten voor, dat ik zo kloppend en mooi het leven van de overledene wist te verwoorden”, herinnert Joan zich nog goed. “Toch zeggen mijn kinderen dat ik vroeger ook al verhalen kon vertellen; die verzon ik dan zelf ter plekke. Maar van schrijven is toen nooit wat gekomen, los van een verslag van mijn twee fietstochten naar Santiago de Compostella in de jaren negentig.”

Een eigen boek, dat volgde pas veel later. ‘Af en toe – Zielsveel’ verscheen uiteindelijk in 2019 in eigen beheer en zou het eerste deel van een trilogie worden. Echter, de plannen voor een trilogie zijn gewijzigd, mede doordat Uitgeverij Boekscouts contact met Joan opnam. “Dat eerste boek is een aardig succes geworden, daar zijn er wel een paar honderd van verkocht. Ik heb na het gesprek met Boekscout besloten om een reeks te maken. Het schrijven gaat me goed af. Met name in de wintermaanden gaat het best snel en gedurende het hele jaar maak ik aantekeningen. Ik heb mappen vol haha!”

Geen sekspassages meer

De nieuwe koers houdt ook in dat het eerste deel wat gewijzigd wordt. De herdruk krijgt ook een andere titel. “Op aanraden van een oude vriend uit Amsterdam moesten er smeuïge sekspassages in het boek. Ik heb me daar nooit echt happy bij gevoeld, dat past niet bij mij. Zodoende gaan die er weer uit en past het gewijzigde verhaal meer in de lijn van de toekomstige boeken. ‘Af en toe – Zielsveel’ verschijnt deze week, maar is eigenlijk het derde boek van de reeks. Dat zit zo: er is al een soort ‘tussenboek’ klaar, over een reis naar India. Dat is het tweede deel.

‘Zielsveel’ is een avontuurlijke roman, een soort dagboek. “Het beschrijft een wereldreis, die had ik nog graag willen maken, maar het is er nooit van gekomen. Overigens is dat slechts één van de weinige op waarheid gebaseerde aspecten. Het verhaal is vooral pure fictie.” In dit boek beschrijft hoofdpersoon Jaap zijn avonturen tijdens een reis om de wereld. Met zijn Wilma op de zeilboot Helene onderweg naar het Caribische gebied, valt alles uit wat als vanzelfsprekend is. Geen GPS, nutteloze laptops en dode smartphones. Pas na het contact met de zeilboot die ze inhalen komt er wat duidelijkheid. Tijdens hun oversteek van de oceaan zijn enkele continenten met miljarden bewoners opzettelijk vernietigd. Is het om de overbevolkte aarde nieuwe levenskansen en een nieuwe mentaliteit te bieden? De reis eindigt op een niet verwachte bestemming.

‘Zielsveel’ is vanaf vrijdag verkrijgbaar en ligt dan onder meer bij boekhandel Reterink in de winkel. Het is een paperback van 264 pagina’s en is voor 22,99 euro te koop.