Rocco Eertink van Enter Vooruit.
Rocco Eertink van Enter Vooruit. Henk Pluimers.

Half dozijn treffers voor EnterVooruit in Oldenzaal: 0-6 zege

Sport en vrije tijd

ENTER/OLDENZAAL – Supporters van Enter Vooruit die afgelopen zaterdag, onder zomerse temperaturen richting Oldenzaal trokken voor de match tussen De Esch en de Enterse zwart-witten, zullen daar geen spijt van hebben gehad. Op het sportpark De Weschterik liet Enter Vooruit het koffiemolentje anderhalf uur volop draaien en koerste in de late zaterdagnamiddag met een 0-6 zege terug naar huis.

In een zonovergoten Oldenzaal stonden er aan weerszijden nogal wat belangen op het spel. Thuisclub De Esch doet manhaftige pogingen om rechtstreekse degradatie in de derde klasse D af te wenden en het bezoekende Enter Vooruit wil zich naar nacompetitie spelen voor een hernieuwd ticket naar de tweede klasse.

Na de eerste balomwentelingen leek het er ook verdacht veel op dat de ploeg van Enter Vooruit-coach Niek Woesthuis daar deze zaterdagmiddag de nodige zweetdruppels voor zou moeten laten. De equipe van De Esch-trainer Bart Benneker was namelijk al vlot in stelling om een rappe treffer op het scorebord te toveren. In kansrijke positie werd de knikker centimeters over het doel van goalie Teun Nijhof gepegeld. Daarna was de strijd aanvankelijk in evenwicht, maar kwam Enter Vooruit op ietwat gelukkige wijze op voorsprong. Jelle Swiers zeilde een vrije schop ‘de zestien’ in en zag tot verbijstering dat doelwachter Milan van Erven even volledig het Noorden kwijt was. De bal trok een schroeiend spoor door het luchtruim en kwam pas achter een grabbelende van Erven tegen de netten tot stilstand: 0-1.

Met die treffer was meteen de toon voor de rest van de match gezet. Achterin bij Enter Vooruit, waar Woesthuis vóóraf reparatiewerkzaamheden moest verrichten omdat twee basisklanten op reces waren, gaf het kwartet Bas Workel, Robert Velten, Sietse Velten en Jorn Nijkamp hoegenaamd geen kans meer weg en op het middenveld liepen aan Enterse zijde enkele kilometervreters op voetbalschoenen. Plus dat in de vuurlijn de zwart-witten meer en meer halve, hele en niet te missen kansen produceerden. Toen de theetijd aanbrak had Enter Vooruit dan ook de marge naar 0-3 getild. Na voorbereidende werkzaamheden van Thijs Beuving en Sander Jansen stond eerst rond de penaltystip Niek Welink aan het kanon, 0-2 en toen Peter van Brussel binnen vijf seconden een dubbel man-tegen-man-duel in de middencirkel won en Job Voortman vervolgens op pad stuurde, was het 0-3.

Nadat dorstige kelen gelaafd waren en scheidsrechter van dienst Roderick Klaver uit Enschede (die de strijd vrijwel foutloos over de negentig minuten tilde) de bal weer liet rollen, stationeerde Enter Vooruit zich nog nadrukkelijker op de Oldenzaalse helft. Al vlot lag ook doelpunt nummer vier in de touwen. Job Voortman, deze zaterdagmiddag absoluut de stijlfiguur van de Enterse aanvalsdrift, werd aan de rechterkant op missie gezonden en Niek Welink was vervolgens in het doelgebied ietwat rapper en behendiger dan z’n geel-blauwe belagers: 0-4.

Naarmate de match vorderde creëerde zwart en wit zich steeds meer en betere mogelijkheden. Bij De Esch had men achterin in fases een pilletje nodig tegen duizeligheid, maar Enter Vooruit schoot nogal wat bijeen gescharrelde kansen naar hun moer. Bij de gasten uit Enter hadden sommige lieden, na zeventig minuten bikkelen in de warmte, al wat krasjes op hun carrosserie en aangezien  Woesthuis ook nog eens schoon volk op de bank had zitten, stuurde hij al z’n wissels de wei in. Dat bracht nog eens hernieuwd elan en geestdrift in de match. Enter Vooruit deed er in de slotfase nog een laagje glans over. Morris Scholten had een steekpassje van zuiver kristal in huis en Rocco Eertink schatte dat fraaie voorwerk op waarde in en tikte de 0-5 binnen. Toen Eertink luttele minuten verderop wederom de ruimte in werd gedirigeerd, toonde hij zich andermaal een koele afmaker en krasselde het  0-6 eindverdict in de boeken.