Viktoriya Buznik en Vincent Veenbrink.
Viktoriya Buznik en Vincent Veenbrink.

Oekraïense vluchtelinge uit Wierdenpakt medailles op Dutch Open Dance

Sport en vrije tijd

WIERDEN –  Viktoriya Buznik woont sinds maart van dit jaar in Wierden. Ze is gevlucht voor de oorlog in Oekraiene en heeft in Kiev huis en haard achtergelaten. Ze werkte daar als HR-manager en had daarnaast een enorme voorliefde dans. Inmiddels werkt ze in de productie en heeft ze ook haar passie weer opgepakt: dansen. En dat heeft haar onlangs een mooie waardering opgeleverd: medailles voor deelname aan de Dutch Open Dance in Assen. Daarnaast staat deelname als danseres aan de grote wintershows van André Rieu nog in het verschiet.

“Ik spreek echt mijn waardering uit aan de de mensen om me heen, waardoor dit voor mij mogelijk is”, vertelt de vijftigjarige Viktoriya. “Met name Marianne en Kees Benard, waar ik tijdelijk woon en die me in alles ondersteunen en begeleiden, maar ook Gerrit en Roelie Beunk van dansschool InnerAll in Almelo!” Via connecties vanuit de Hervormde Kapel (waar Kees voor gaat -red.) is Viktoriya in contact gekomen met InnerAll. Ze kan er terecht wanneer ze wil. “Ik was meteen ontzettend enthousiast haha! Dansen is écht mijn passie.” Als sinds haar vijfde swingt de Oekraïense op de dansvloer. Van ballet tot ballroom. Na een onderbreking van een aantal jaren heeft ze sinds een jaar of tien de liefde voor de dans weer hervonden. “Dansen houdt je gezond, fysiek als mentaal!”

En alsof het zo moest zijn ging het na het vluchten vanuit een oorlogssituatie in haar geboorteland in Nederland haast als vanzelfsprekend. Viktoriya kwam in contact met Vincent Veenbrink uit Meppel, misschien wel de beste ballroomdanser van Nederland op dit moment. Vanaf dat moment komt de danshobby van de Oekraïense vluchtelinge in een stroomversnelling. Het klikt tussen de twee en dansen gaat als vanzelfsprekend op basis van improvisatie. Hun deelname aan de Dutch Open Dance in Assen, in de categorie Pro Am Open Ballroom Single Dance wordt beloond en Viktoriya neemt medailles mee terug naar Wierden dankzij uitmuntende resultaten op de onderdelen Tango en Waltz.

“Het dansen is voor mij echt een manier om te ontspannen. Het valt me sowieso op dat hier in Nederland dans veel meer een kunstvorm is en dat er voor het plezier gedanst wordt! In Oekraïne leeft de dans wel meer, maar is er ook veel meer sprake van prestatiedwang”, meent Viktoriya. Haar hobby kan ze voorlopig nog op hoog niveau blijven uitoefenen, want inmiddels zijn ook de contacten met André Rieu gelegd. Vijf koppels van de Almelose dansschool mogen deelnemen aan vijf shows van Rieu. “Écht mooi om te doen! Ik ga daar met Roel heen. We gaan daar samen met de andere koppels synchroon dansen, en vooral de wat makkelijkere dansen. Ik heb er nu al zin in!”

Viktoriya besluit: “Ik wil écht zeggen dat ik hier in Wierden ontzettend fijn en warm ben opgevangen. De kans om dit allemaal te kunnen en mogen doen, heb ik echt te danken aan de Nederlanders! Heel fijn, dank  je wel!”