Afbeelding

Vastenactie Wierden:fruitbomen voor Nepal

Natuur en milieu

WIERDEN – De jaarlijkse Vastenactie Wierden, georganiseerd door de gezamenlijke kerken in Wierden, staat op stapel. Dit jaar is gekozen voor een project van Stichting Sarangi: fruitbomen voor Nepal. Net als andere jaren heeft ook deze stichting en daarmee dit project haar roots in Wierden. Een van de kartrekkers is namelijk Sanumaya Lensen. Samen met Shanti Tuinstra, haar zus, zorgt ze er voor dat er in hun geboorteland bomen worden geplant om erosie van landbouwgrond tegen te gaan en inkomsten te genereren door fruit- en houtverkoop van deze bomen. Zo moeten Nepalezen minder afhankelijk worden van India door hun eigen boontjes te doppen.

Stichting Sarangi zet zich al jaren in voor mensen in Nepal. Dat doen Shanti en Sanumaya niet alleen, ze krijgen bestuurlijke steun van Randy Dommerholt, Tjitze Tuinstra en Michel Hardholt. Het motto van de stichting is ‘groei door samenwerken’. In 2020 zag de Sarangi het levenslicht en sindsdien zijn al aardig wat bomen in de aarde gezet. Dit jaar worden de eerste vruchten ook verwacht.

Shanti: “Het is allemaal best snel gegaan, door eerst shoppingbags te verkopen, gemaakt van gerecyclede PET-flessen door vrouwen in een kwetsbare positie. Hiermee hebben we inkomsten gegenereerd, ook voor die vrouwen. Dit is echter een tijdelijk project en zo zijn we gaan brainstormen, om te komen tot langdurige ondersteuning. Zo is het idee ontstaan om bomen te gaan planten: tegen erosie, fruit voor de bevolking zelf en voor verkoop en uiteindelijk ook inkomsten uit houtverkoop. Van ieder tasje, dat we verkopen, sparen we een deel om bomen te planten in Nepal.”

Sanumaya vult aan: “We hebben in Nepal betrouwbare contacten, onder meer met bomenkwerker Charly en Kedar. Het geld dat we ophalen met de vastenactie gaan we gebruiken om bomen te kopen en een opleidingscentrum te realiseren. Daar gaan Charlie en Kedar uiteindelijk trainingen geven aan lokale bewoners over hoe je bomen kunnen enten. De mensen die deze opleiding hebben gevolgd krijgen vervolgens vijfhonderd onderstammen en tien moederbomen mee. Die kunnen ze dan zelf planten en zo zorgen we voor toekomstperspectief. Het doel is bewustzijn creëren onder de inwoners. Dus dat ze voor iets kunnen zorgen en zien dat er vooruitgang in zit.”

De vastenactie start in februari en loopt door tot Pasen. Basisschoolleerlingen krijgen dit jaar een spaardoosje in de vorm van een boom. Daarnaast is er op 12 maart een speciale viering in de kerken en op 15 maart een gezamenlijke maaltijd – met Nepalese gerechten. De opbrengst daarvan komt ook ten goede aan het doel.