Jan Grooten, Herman Meijer, baby Henk Mulder geboren op 17 juli 1951, vader Bernard Mulder, Paula Spenkelink Telgenkamp en Gerrit Bremmer. 
Kroamschudden met krentenweeg. Collega’s Van Heek Scholco. Moeder Marie Mulder Lubbers staat niet bij op de foto.
Jan Grooten, Herman Meijer, baby Henk Mulder geboren op 17 juli 1951, vader Bernard Mulder, Paula Spenkelink Telgenkamp en Gerrit Bremmer. Kroamschudden met krentenweeg. Collega’s Van Heek Scholco. Moeder Marie Mulder Lubbers staat niet bij op de foto.

Historische Kring Wederden

Columns

Expositie ‘Over wieg en graf’

Elke mens is geboren en gaat sterven. Beide gebeurtenissen in het leven van een mens staan centraal in de nieuwe expositie van de Stichting Historische Kring Wederden. De expositiewerkgroep heeft beide aspecten van het leven in beeld gebracht.

Natuurlijk zijn traditionele elementen te zien in de expositie. Maar één van de blikvangers bij geboorte is voorbehouden aan de dertig doopjurkjes. Na oproep in de media hebben velen gereageerd en zijn de doopjurkjes, geboortekaartjes en meer ter beschikking gesteld. De zorg bij het pasgeboren nieuwe leven, het dopen, de kinderkamer, de geboortetegels en de feestelijke krentenwegge. Het is er allemaal.

Aan de andere zijde van de expositie is aandacht voor het einde van het leven. Van de traditionele rouwkleding, het doodshemd, de kerkelijke uitvaart, de bidprentjes, de zorg die uitvaartbegeleiders geven na het overlijden tot modellen van rouwauto’s en de doodskist.

Tot slot heeft de werkgroep genealogie na een onderzoek van jaren, een onderzoek dat nooit eindigt, namen kunnen achterhalen van de overledenen begraven op de gemeentelijke begraafplaats aan de Appelhofstraat, het RK-kerkhof aan de Stationsstraat en de algemene begraafplaats aan de Vriezenveenseweg. Totaal zijn de namen van bijna zevenduizend overledenen vastgelegd samen met hun graflocatie. Ook de overledenen, waar van het grafmonument niet meer aanwezig is, worden genoemd met de graflocatie. Dit is een speurtocht voor iedereen die wil weten waar opa of oma ligt begraven. Of voor degene die met stamboomonderzoek bezig is.

Al met al een bijzondere expositie die afgelopen zaterdag is geopend. De expositie is te bezoeken tot en met 19 augustus in de Van Buuren Stee aan de Appelhofdwarsstraat te Wierden. De openingstijden zijn op woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. En op zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur. De entree is gratis en ook koffie of thee staan voor de bezoeker klaar. Een vrije gift wordt op prijs gesteld.