Afbeelding

Distelvink

Columns

Euh, meneer Remkes, heeft u even?

Het lijkt eigenlijk simpel: twee basisscholen, de Wegwijzer en de Talenter, zijn aan vernieuwing toe. De besturen slaan de handen ineen en het idee om de twee scholen samen in een nieuw gebouw onder te brengen, is geboren. Maar... dan ontvouwt zich een klucht, of zo u wilt, een treurspel.

Een mooie nieuwe school

In 2019 - ja, u leest het goed - ligt er een voorstel om de nieuwe school te bouwen aan de Sportlaan. De omwonenden voelen zich overrompeld, want ze zien dit voorstel pas voor het eerst tijdens een inloopavond. In een zeer laat stadium dus. De kritiek is niet mals. Het voorstel roept massieve weerstand op bij de omwonenden en ontevredenheid bij de politiek. Het gevolg is dat het haalbaarheidsonderzoek de prullenbak in gaat. Er moet een nieuw onderzoek komen, waarbij de Enternaren mogelijke locaties konden aandragen. Beter laat dan nooit, heet dat dan.

En intussen

In de tussentijd stelt het college voor om aan de Bornerbroekseweg een voorkeursrecht op grond te vestigen. Als de eigenaar dan wil verkopen, moet dat als eerste aan de gemeente worden aangeboden. Een strategische zet, zo luidt het argument. Buurmans grond komt immers slechts één keer te koop. Dat is overigens zeker waar, maar het voedt tegelijk het wantrouwen bij omwonenden en politiek. Het vermoeden wordt uitgesproken dat de grond gaat dienen voor de voetbalclub als die grond moet inleveren voor de school. Resultaat: het voorstel wordt afgewezen.

En uiteindelijk

Er worden maar liefst 39 locaties aangedragen. Na een selectieproces komt het college tot een voorkeurslocatie. U raadt het al: aan diezelfde Sportlaan! Als buitenstaander zou je eigenlijk wel bij het moment willen zijn dat die conclusie op de collegetafel komt. U kent vast dat nerveuze gevoel wel: Hoe vertel ik het? In ieder geval proactief zou ik denken. Dat betekent dat de betrokkenen als eerste geïnformeerd worden.

Het gegroeide wantrouwen

Voor de bewoners van de Sportlaan betekent het in ieder geval drukte voor de deur: Oekraïense vluchtelingen, verkeer naar de Waarf, Enter Vooruit en de nieuwe school. Dus al met al veel verkeersbewegingen, zoals dat zo mooi heet.

De omwonenden worden bijgepraat tijdens een inkoopsessie bij de Kröl. De gemeente wordt vertegenwoordigd door twee wethouders, geflankeerd door het onderzoeksbureau. Dan moeten zaken toch wel duidelijk kunnen worden. Maar helaas... er blijven veel vragen onbeantwoord, met name over de verkeersafwikkeling!

Zo neem je het gegroeide wantrouwen niet weg natuurlijk.

Dames en heren politici, moeten we dan echt Johan Remkes te hulp vragen? Nee toch hopelijk.