Afbeelding

Column Nanne

Columns

Cultuurpodium

Plaatje 88 van het fotoboek over oud-Wierden toont ons een muziekkoepel op de plek waar nu het winkelpand van Blokker eindigt. De ontstaansgeschiedenis kenmerkte zich door een jarenlange lobby van vooral de muziekverenigingen, die van mening waren dat er veelvuldig gebruik van zou worden gemaakt.

Voor die tijd had de gemeente een verplaatsbare muziektent. Die werd niet al te vaak geplaatst, omdat er minimaal vier dagen werk aan vast zat voor twee personen.

Nadat de nieuwe koepel gereed was, was de afspraak dat de verplaatsbare muziektent naar Enter zou gaan om daar bij evenementen dienst te gaan doen. Maar nooit gehoord dat daar in Enter gebruik van is gemaakt. Wellicht heeft de muziektent Enter nooit bereikt, maar is die misschien niet verder gekomen dan het Exoo. Als iemand daar nog iets over kan vertellen... zou toch mooi zijn.

Helaas werd van de nieuwe muziekkoepel ook niet de overkapping weggeblazen als gevolg van het beloofde, maar niet waargemaakte veelvuldig gebruik. Wel was daar tijdens een Wiezofeest eens een optreden van ene Jannes, vergezeld van zijn toenmalige maat Willy Oosterhuis met een glimmend gepoetste kale schedel, gekleed in een roodgeruit knalgeel jasje. Als ik zwaar getafeld heb, droom ik er nog wel eens van en word dan zwetend wakker. Het was een hele zwoele avond, maar dit terzijde.

Uiteindelijk is de nog niet zo oude muziekkoepel bij een upgrade van het centrum van het dorp zonder protest afgebroken en werd daar de huidige bebouwing gerealiseerd. Dat heeft ongetwijfeld nogal wat revenuen opgeleverd.

De tijden zijn wel veranderd. In de tijd van de muziekkoepel was Wierden meer een boodschappendorp. Van de huidige terrassencultuur was toen nog geen sprake. Hierop doorfilosoferend zou een eenvoudige gelegenheid voor openbare cultuuruitingen best wel een verrijking zou kunnen zijn.

Ja en dan nog maar weer eens terug naar het groene parkidee aan de Wilhelminastraat, waar wel ruimte voor zoiets gemaakt zou kunnen worden. Met een wat aangepaste terrasaanpak van het aanpalende Anker heb je dan meteen een link naar bijpassende horeca.

Dit soort podia voorziet in een behoefte. Verwezen kan worden naar de activiteiten in het Beeklustpark in Almelo en de Holtmaat in Hengelo, die veel publiek trekken. Er is een veelvoud van shanty- en andere koren, amateurmuziekbands die graag in het openbaar hun kunsten willen vertonen.

Voor ons knusse dorp kan dit meerwaarde opleveren. Wij hebben in Wierden een Culturele Raad, maar ook andere organisaties, zoals de Winkeliersvereniging of het St. Maartensmarktcomité kunnen dit organiseren en regelen. Alleen moet het gemeentebestuur de randvoorwaarden scheppen. Als ze dat willen zijn ze daar vast wel goed in.

Nanne Bouwman.