Marinus den Hartogh.
Marinus den Hartogh. Simon Dirks.

Alliantie presenteert in Wierdenhaar kandidaten en programma

Algemeen

WIERDEN – Onder de bezielende leiding van onder meer Marinus den Hartogh uit Wierden heeft Alliantie Overijssel zaterdagochtend haar kandidaten voorgesteld en programma gepresenteerd voor de provinciale verkiezingen die op 15 maart worden gehouden. In de zaal van het Ontmoetingscentrum aan de Spoorstraat in Wierden waren zo’n vijftig geïnteresseerden en kandidaten samengekomen.

Alliantie Overijssel, nummer achttien op de kieslijst, is nieuw en wellicht nog onbekend bij de goegemeente. Den Hartogh verwacht echter hoge ogen te gooien bij de komende verkiezingen. Niet alleen in Overijssel, ook in Noord-Brabant en Drenthe is de partij vertegenwoordigd, zodat met een beetje mazzel uiteindelijk ook een zetel in Den Haag bemachtigd kan worden. “We zijn een burgerbeweging van onderop met leden die zich betrokken voelen bij onze hele provincie: van Ommen tot Oldenzaal, van Hardenberg tot Haaksbergen, van Tuk tot Tubbergen”, vertelt de Wierdense lijsttrekker. Alliantie is een nieuwe beweging voor en door burgers uit het brede politieke midden van de samenleving, uitgaand van het gemeenschapsdenken; inhoudelijk en principieel. Zij leggen zich niet langer neer bij verkeerd beleid en willen vanuit de inhoud weer grip op hun toekomst en omgeving. “Pieter Omtzigt is daarbij onze inspirator. Voor hem komen de provinciale verkiezingen te snel. Hij heeft zijn handen vol in Den Haag.”

Den Hartogh vervolgt: “We horen te vaak: ‘het mag niet van Brussel’ of ‘het kan niet’ vanwege het rekenmodel. Alliantie zegt juist: het kan wél! Neem bijvoorbeeld het absurde stikstofbeleid van de kabinetten-Rutte: boeren die zich aan de wet hebben gehouden zitten toch zonder vergunning en provincie Overijssel legde hen zelfs een last onder dwangsom op.” Als aardwetenschapper, melkveehouderszoon en co-auteur van het boek ‘Stikstof: van technocratische tunnelvisie naar realistisch rentmeesterschap’ (De Nieuwe Denktank) weet lijsttrekker Den Hartogh als geen ander hoe het stikstofbeleid de samenleving in Overijssel en Nederland dreigt te verlammen, de rechtszekerheid bedreigt én hoe het natuurbeleid beter kan en moet.

“We willen op nuchtere wijze politiek bedrijven en zo het vertrouwen in die politiek bij de inwoners weer terugkrijgen! Het gemeenschapsdenken is verdwenen, terwijl de maatschappij polariseert. Ik was voorheen aan het CDA verbonden en ben nu een van de sympathisanten van Pieter Omtzigt. Er is een omslag nodig. Vier jaar terug dacht ik nog: “dit komt wel goed’, maar daar kom ik op terug. En dan kun je langs de zijlijn staan roepen, of in actie komen en een eigen beweging beginnen. Daar heb ik nu voor gekozen. We beginnen nu in drie provincies en dat willen we uitbouwen en versterken, zodat we uiteindelijk in het hele land vertegenwoordigd zijn.”