Afbeelding
Bianca Domhof.

Gemeente en Reggestreeksteunen kruidenrijk grasland

Natuur en milieu

WIERDEN – De gemeente Wierden en Landschapsvereniging De Reggestreek helpen boeren te verduurzamen. Met een totale bijdrage van vijftienduizend euro steunen zij de actie ‘1001ha’ van LTO Nederland en Urgenda. In combinatie met een eigen bijdrage van de boeren kan hiermee bijna honderd hectare regulier grasland worden omgezet naar zogenoemd kruidenrijk grasland. Kruidenrijk grasland is goed voor de biodiversiteit en heeft minder kunstmest nodig dan standaard grasmengsels.

“Het is een mooie samenwerking tussen Landschapsvereniging de Reggestreek en de gemeente die goed is voor koeien, bodem, klimaat en milieu in de gemeente Wierden”, merkt wethouder Gertjan ten Brinke op. “Ook alle Wierdenaren kunnen helpen. Het is namelijk mogelijk om als particulier geld te doneren en zo ook bij te dragen aan de actie.”

Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen. Het zijn veel verschillende (bloeiende) kruiden en grassen, wat goed is voor het bodemleven en insecten. Meer insecten zorgen vervolgens weer voor meer vogels. Ook is het advies om geen stikstofkunstmest te gebruiken, vlinderbloemige planten in het grasland binden immers stikstof uit de lucht. Daarbij zorgt het diepere wortelstelsel van kruidenrijke grassoorten voor betere waterberging.

Niels Schutte, bestuurslid afdeling West-Twente: “Wij zijn blij dat gemeente Wierden deze actie faciliteert met een financiële bijdrage. Dankzij deze actie kunnen boeren waarbij kruidenrijk grasland past in de bedrijfsvoering op vrijwillige basis gemakkelijker kruidenrijk grasland realiseren.”

LTO Nederland en Urgenda sloegen eind september 2020 de handen ineen om boeren te helpen met verduurzamen. De actie ‘1001ha’ werd en feit en inmiddels hebben meer dan 1400 boeren in Nederland gebruik gemaakt van deze actie. De actie werkt laagdrempelig: dankzij de financiële ondersteuning van donateurs zoals Gemeente Wierden kunnen boeren een fikse korting krijgen op kruidenrijke grasmengsels. Hierdoor komt de prijs in de buurt van standaard grasmengsels met meer monocultuur. Boeren leveren zelf ook een financiële bijdrage. Sinds april 2023 is LTO Noord op lokaal niveau aan de slag gegaan om meer hectare kruidenrijk gras te realiseren.