Afbeelding

Veel enthousiasme bij opruimen van zwerfafval in omgeving Notter-Zuna

Natuur en milieu

NOTTER/ZUNA – Bijna negentig personen, in de leeftijd van 4 tot 75 jaar, hebben op zaterdag 23 maart zwerfafval opgeruimd in Notter en Zuna. In groepen gingen de deelnemers vanaf twee uur op pad en hebben ze de bermen en sloten langs alle wegen schoongemaakt.

Wim Wolbrink, lid van de Coöperatie Notter Zuna (CONZ) werkgroep Landschap: “Ik ben blij dat er weer een zo’n grote groep deelneemt. Het werkt verbindend en je voelt de saamhorigheid in de buurtschap extra op deze dag. De hoeveelheid zwerfafval is gelukkig wel wat minder dan vorig jaar, maar toch wordt er nog allerlei rommel weggegooid.”

Wolbrink begrijpt niet wat mensen allemaal in de natuur gooien. “Van de bekende flesjes, blikjes, verpakkingen van McDonald’s tot zelfs een wc-borstel. Wat opvalt is dat met name het aantal blikjes behoorlijk minder is geworden. Niet dat die helemaal niet meer weggegooid worden, maar jongeren in onze buurtschap ruimen regelmatig al veel blikjes op. Van het statiegeld hebben zij een leuk zakcentje. Op school is vooraf uitgebreid aandacht aan de schoonmaakactie besteed. Schoolkinderen weten vaak al heel goed dat het niet normaal is om rommel zomaar weg te gooien. Geweldig, hoe enthousiast iedereen is over deze actie!”

Er is een grote aanhanger vol zwerfafval opgeruimd, dat direct werd gescheiden. Elke groep had speciale afvalzakken waarin de statiegeldblikjes en -flesjes verzameld zijn. Ondanks dat er veel blikjes in slechte staat bij zaten, die niet zijn in te leveren, is toch 14,80 euro opgehaald. Dit geld gaat naar de onlangs gestarte actie voor het Prinses Maxima Centrum (PMC), voor onderzoek naar kanker bij kinderen. Deze actie is een initiatief van Suus van den Berg (groep 5) en haar zus Fien (groep 7), leerlingen van de school in Notter. Suus en Fien vinden dat kinderen met kanker beter moeten worden en een mooi leven moeten kunnen hebben met familie en vrienden. Dankzij enkele gulle giften afgelopen weekend is het totaalbedrag voor het Prinses Maxima Centrum opgelopen naar 625,80 euro.

Na afloop van de opruimactie was er voor alle deelnemers een patatje met snack en drinken, verzorgd door vrijwilligers van Kulturhus Irene. Voor de kinderen was er ook een zwerfafval-bingo. Op een pagina met afbeeldingen van verschillende soorten zwerfafval konden zij aangeven welke van deze soorten zij hebben opgeruimd. Uit de ingeleverde bingo-formulieren zijn drie ‘winnaars’ getrokken. Zij gingen met een chocolade paashaas én een grote glimlach op het gezicht naar huis.