Dolf Plaggemars zocht na de onthulling hetzelfde plekje op van toen hij nog jong was.
Dolf Plaggemars zocht na de onthulling hetzelfde plekje op van toen hij nog jong was. Simon Dirks.

Entree tot dorpscentrum van Wierdenopgesierd met ‘oude’ richtingaanwijzer

Algemeen

WIERDEN – Met het wegtrekken van een stuk landbouwzeil hebben Freddy Nijhof, Olaf Weghorst en Gertjan ten Brinke de replica van de authentieke wegwijzer op het Burgemeester J. C. van den Bergplein officieel onthuld. In het bijzijn van een groep geïnteresseerden en betrokkenen werd deze officiële handeling vrijdagmiddag 12 april iets over half vijf verricht. Daarmee heeft Wierden in plaats van de slecht onderhouden replica uit 1987 weer een kopie van het allereerste ontwerp uit de jaren dertig van de vorige eeuw.  

Ria Broeze en Arjan Hagendoorn, beide bestuursleden van Stichting Herstel Kleine Historische Elementen, namen de toegestroomde aanwezigen kort mee in het ontwikkelingsproces. De oorsprong van de richtingaanwijzer, in de volksmond ook wel het klokje of vluchtheuvel genoemd, ligt in 1933. Toen stond de wegwijzer in het midden op de driesprong van belangrijke wegen. Dat ontwerp is nu teruggekeerd in het straatbeeld, dankzij de financiële ondersteuning van sponsoren en de gemeente Wierden. In totaal is er met het hele project zo’n veertigduizend euro gemoeid.

“We hebben aan de hand van foto’s het ontwerp zo goed mogelijk nagemaakt. Dankzij een krantenberichtje zijn we te weten gekomen dat de plaatsnamen ‘s avonds verlicht werden, los van de drie gloeilampen bovenin de 8,5 meter hoge mast. We hebben er voor gekozen om ook de bankjes weer terug te laten keren in het zeshoekige monument, die zijn in de jaren dertig dankzij de inzet van inwoners toegevoegd. En inderdaad, het is een monument, maar zo werd het bij de oplevering in 1933 ook al genoemd”, aldus Hagendoorn.

De richtingaanwijzer is door medewerkers van bouwbedrijf Hofman gerealiseerd, met zo veel mogelijk authentieke of gelijkende materialen. De klus is nog niet helemaal afgerond. Het wachten is op de stroomaansluiting, zodat de drie uurwerken op tijd gaan lopen en de verlichting ‘s avonds ook inschakelt. Tijdens de officiële opening werd even elektriciteit aangekoppeld vanuit een naburige winkel.

Na afloop van het officiële moment ging de jeugd van weleer meteen weer op zoek naar wat lang geleden hun favoriete hangplek was.

Dolf Plaggemars (rechts) halverwege de vorige eeuw op de wegwijzer.
Onthulling door Freddy Nijhof, Olaf Weghorst en Gertjan ten Brinke.
De oud-bewoners zochten meteen weer hun favoriete plekje op.
Afbeelding
Ria Broeze (links) en Arjan Hagendoorn, bestuursleden van de stichting.