Afbeelding

Hexel on Wheels dit jaardoor ‘t oog van de naald

Algemeen

HOGE HEXEL – Het adrenalineniveau is bij de organisatoren van Hexel on Wheels inmiddels gedaald. De nachtrust daarentegen neemt, nu dagen na het evenement, meer uren in beslag. Geen wonder, want Manfred Reimink, Mirko Valk en Sander Vossebeld worden gedurende het paasweekend heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees.

De terreinen waar gedurende het paasweekend duizenden bezoekers getrakteerd worden op crosswedstrijden, muziek van diverse stijlen en natuurlijk patat en bier zijn inmiddels bijna weer in oude glorie hersteld. Springbulten, dranghekken, reclame-uitingen en zelfs plastic bekers zijn niet meer te vinden op de immense vlakte.

Het 26-jarige Hexel on Wheels-bestuurslid Manfred Reimink is na een aantal dagen weer tot rust gekomen. Hij erkent dat deze editie veel van zijn improvisatievermogen geëist heeft. Mirco Valk (27) en Sander Vossebeld (28) knikken instemmend. Op paaszaterdag zijn beide circuits zwaar, maar volgens de mannen is het te doen. “Paaszaterdag hebben we louter positieve reactie van de rijders ontvangen.”

Tussen de lakentjes

De volgende avond, paaszondag, worden de hemelsluizen wagenwijd opengezet en de heilige hectares van boer Brummelhuis transformeren tot een groot openluchtzwembad. Ook de parkeerplaatsen, gesitueerd op de weilanden van eigenaren Lubbers en Zandman, worden sappig en sompig. Valk, woonachtig op een steenworp afstand van het circuit, is die avond na het melken gelijk tussen de lakentjes gekropen en de hoosbui is hem compleet ontgaan. “Paasmaandag moest ik immers om 5.30 uur op de baan zijn.” De mobiel van Reimink maakt kort na de plenspartij overuren. “Heel veel deelnemers vroegen ongerust of Hexel on Wheels door zou gaan.” De telefoon van Vossebeld gaat eveneens onophoudelijk. “Diverse crossen waren afgelast en vanuit Friesland en het zuiden van het land kreeg ik smeekbedes voor plaatsing op de deelnemerslijst. Slechts enkelen heb ik kunnen plezieren. Vol is immers vol!” stelt Vossebeld resoluut.

Niet capituleren

Paasmaandag in alle vroegte moet er een beslissing vallen. Onder voorzitterschap van Bjorn Lubbers worden alle argumenten uitgewisseld. Er zijn drie smaken: volledig of beperkt afgelasten of er eendrachtig voor gaan. Reimink, motorcrosser en werkzaam in het grondverzet, Vossebeld, geboren in Hoge Hexel en actief autocrosser blijken samen met agrariër Valk een geweldige combinatie in crisistijd te vormen. Het trio weigert te capituleren. “Sponsoren, ondernemers die ook vaak risico’s moeten nemen, verdienen het dat we als organisatoren doen wat we kunnen. Wanneer het veilig kan, moet dit evenement doorgaan.”

De argumenten van de drie strijdlustige zandspecialisten blijken zo sterk dat het bestuur unaniem donkergroen licht geeft. Valk, belt eerder dan afgesproken, de mannen van de Hexelse Afsleep Ploeg (HAP). “De hoeveelheid water zorgde dat we steeds dichter bij ’t randje kwamen. We hadden meer materieel nodig om weer zand te zien, in plaats van water.”  Hammenaar Reimink: “In samenspraak heb ik het schema omgegooid, zodat de zwaardere motoren de baan droog konden rijden.” En Vossebeld moet het circuit wijzigen. “Nodig om natte plekken te omzeilen en om de veiligheid te waarborgen.”

Derde paasdag

Het bestuur van het Hexelse evenement geeft organisatorisch nog extra gas. Dit lef wordt gewaardeerd. Een onophoudelijke stroom van complimenten en bedankjes volgt. Een enkele zuurpruim, negatieveling of betweter daargelaten. Deze krijgen via de geluidsinstallatie nog een tip: “U hebt commentaar? Dat mag! Betekent dit dan ook dat u komend jaar een eigen evenement organiseert? Derde paasdag is nog vrij!” De drommen feestvierders schaterlachen. De boodschap is duidelijk: organiseren van een buitenevenement blijft een kwestie van balanceren tussen hoop en vrees.