De nieuwe replica.
De nieuwe replica.

Stichting Behoud Kleine HistorischeElementen trots op nieuwe wegwijzer

Algemeen

WIERDEN – Medewerkers van aannemersbedrijf Hofman uit Wierden hebben vorige week de compleet nieuwe wegwijzer op het Burgemeester J. C. van den Bergplein geplaatst. Op vrijdag 12 april wordt deze om 16.30 officieel onthuld. Ter plekke wordt na de onthulling uitleg gegeven hoe de vluchtheuvel of het klokje, zoals deze in de volksmond heet, is opgebouwd en gemaakt, zoals deze er in 1933 ook uit heeft gezien. Het initiatief komt uit de koker van Stichting Behoud Kleine Historische Elementen en is mogelijk gemaakt door sponsoren en de gemeente Wierden.

De wegwijzer stond in 1933 op een vluchtheuvel, midden op de splitsing van drie wegen. Het was toen al een bijzonder object te noemen, want in de historie van dorp is te lezen dat Wierden is ontstaan uit een driesprong van heirwegen. Daar is in 1933 dit historisch monument midden op de driesprong op een vluchtheuvel gezet.

In 1933 was de richtingaanwijzer eerst korte tijd zonder bankjes. Er is destijds door de inwoners geld verzameld om bankjes te plaatsen. Het eerste exemplaar moest wijken door toename van verkeer en bredere wegen. Later is hij nog een keer verplaatst toen ‘het gat van Wierden’ werd volgebouwd. Zodoende staat nu voor die winkels dit huidige exemplaar.

Het origineel dat in de jaren dertig werd gebouwd.