Afbeelding

CJV Timotheüs Enter viert 125-jarigbestaan met reünie in Café de Zomp

Algemeen

ENTER – Het Christelijke Jongeren Verbond Timotheüs in Enter bestaat 125 jaar. Dat is in het najaar al feestelijk gevierd, maar krijgt aankomende vrijdag een vervolg met een soort reünie voor alle (oud-)leden van zestien jaar en ouder. Deze avond is in café De Zomp en er hebben zich ongeveer honderd geïnteresseerden gemeld.

De vereniging organiseert al sinds 1897 activiteiten voor kinderen uit Enter. In het begin alleen voor jongens en in hoofdzaak jeugd van christelijke komaf, tegenwoordig verbreed de doelgroep zich. Naomi ter Haar, penningmeester en leidinggevende, denkt dat de kracht van CJV Timotheüs zit in de betrokkenheid en verbondenheid.

“Mijn ouders, ooms, tantes en broers waren eerder ook lid, daardoor voel ik met toch enigszins verantwoordelijk voor het voortzetten van die traditie”, vertelt Naomi. “En als ik dan naar mezelf kijk, heb ik een fijne tijd beleefd toen ik jonger was. En nog steeds trouwens. Ik ben nu 24, maar inmiddels penningmeester en geef leiding aan de kinderen.”

Timotheüs organiseert van alles voor kinderen van drie tot en met zestien jaar. Per leeftijdscategorie – er zijn drie groepen, voor jongens en meiden apart – worden activiteiten aangeboden. In totaal zijn er ongeveer 130 actieve leden. “En los van knutsel- en spelletjesmiddagen organiseren we ook grotere evenementen, zoals de avondvierdaagse hier in Enter en buitenschoolse activiteiten zoals een kamp tijdens Pinksteren en verrassingsavonden. Dat motiveert, zorgt voor ontlading buiten school en sport en creëert ook een hechte groep. Ook de 16-plus groep komt actief samen. Het is echt ons-kent-ons.”

Vrijdag is er voor de oudere generatie dus een gezellige bijeenkomst. De archieven zijn doorgespit en mooi materiaal is teruggevonden. Ook wordt een quiz georganiseerd met vragen over de vereniging. Naomi: “We hebben zelfs een foto uit 1922, zo eentje in sepia! Toen was het nog een mannenvereniging en had je overigens ook een vrouwenvereniging.” Duidelijk herkenbaar op de foto is ook de voorzitter uit die tijd, Gerrit Waanders.

“Naomi vervolgt: “Daarnaast hebben we ook de oude statuten en nog heel veel notulen; leuk om door te bladeren. Zo kom je veel te weten over hoe de vereniging vroeger werd georganiseerd: welke spelletjes er werden gespeeld, welke liederen werden gezongen en of er bijzondere mededelingen waren. Ik als penningmeester heb nog veel oude papieren afschriften gevonden en zelfs briefjes waarmee geld van de leden werd geïnd.”

CJV Timotheüs tijdens haar 25-jarig bestaan in 1922.
Afbeelding