Afbeelding
Simon Dirks.

Onderhoud maakt historischebegraafplaatsen weer toonbaar

Algemeen

WIERDEN/ENTER – Het onderhoud en herstel aan de oude begraafplaatsen in Wierden en Enter werpt z’n vruchten af. Sinds de lancering van Stichting Historische Begraafplaatsen Wierden Enter in 2021 steekt een vaste groep vrijwilligers elke maand de handen uit de mouwen. Het belangrijkste doel is het weer toonbaar maken en houden van de oude begraafplaatsen aan de Appelhofstraat in Wierden en Julianastraat in Enter.  Dat houdt in hoofdzaak in dat met name hardnekkig onkruid wordt verwijderd, heesters worden gesnoeid en afval in de vuilniszak verdwijnt.

Het is nog een beetje heiig als de vrijwilligers zaterdag 26 november zich om negen uur in de ochtend verzamelen onder de treurbeuk, die de entree van de begraafplaats aan de Appelhofstraat siert. De oude begraafplaats is in een jaar tijd al flink opgelapt doordat met name het onkruid dat welig tierde is verwijderd. Op initiatief van de Historische Kring Wederden is de Stichting Historische Begraafplaatsen Wierden Enter in de benen geholpen. Sinds de editie van NL Doet in 2021 zet een groep zich in voor het behoud van deze haast monumentale plek in de dorpskern van Wierden en evenzo voor die in Enter. De gemeente doet het hoogstnoodzakelijke onderhoud, zoals blad ruimen en heggen snoeien. Daarmee is het verval van de oude begraafplaatsen een halt toegeroepen.

De oudste delen van de begraafplaatsen in Wierden en Enter zijn in de jaren vijftig van de negentiende eeuw ingericht. Maar met name in het recente verleden zijn veel bijzondere kenmerken verdwenen, omdat beschadigde stenen en gedenktekens werden geruimd. Eeuwig zonde, vindt Theo Pigge. Hij zet zich als vrijwilliger en penningmeester van de stichting  in voor behoud en herstel van wat nog over is. “Het is cultureel erfgoed en bovendien een plek met veel persoonlijke verhalen, vaak ook stil verdriet. Kijk alleen al naar het deel waar tientallen kindergraven liggen.” Daarnaast rusten er op de begraafplaats ook tientallen oorlogsslachtoffers en in dat kader denkt Pigge ook aan educatie voor de jongere generatie.

Alles staat en valt wel met geld. In Enter staat onder andere het verharden van paden op de rol evenals het schilderen van het toegangshek en hekwerken rondom graven. Die wens ligt er ook nog in Wierden. Pigge: “We hebben al een mooie startsubsidie van de provincie gekregen; een tweede aanvraag is ingediend, maar denk in dit geval ook aan zogenoemde KGO-gelden (Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving). Als we middelen hebben, kunnen we in Wierden de twee zogenoemde ‘ledikanten’ herstellen, evenals de fundamenten van verzakte graven, schoon metselwerk en beschadigde grafstenen. We gaan daar overigens zelf niet aan rommelen, daarvoor heb je expertise nodig. Dat betekent het lijmen van kapotte stenen en deze voorzien van een stevige betonnen onderplaat. Het komende jaar wordt ook gestart met het weer leesbaar maken van teksten op stenen. Maar ook dat is een secuur klusje. Daar heb je iemand met een vaste hand voor nodig.”

De groep vrijwilligers heeft de werkzaamheden voor dit jaar afgesloten. Vanaf 2023 wordt er op de laatste zaterdag van de maand van negen tot twaalf uur weer geklust op de begraafplaats aan de Appelhofstraat in Wierden/ Geïnteresseerden mogen dan vrijblijvend aansluiten.

Afbeelding
Afbeelding