Afbeelding

Donateursavond Enters Erfgoed:lezing door journalist Dolf Ruesink

Uitgaan en cultuur

ENTER – Enters Erfgoed organiseert op maandag 6 maart een avond voor haar donateurs en andere belangstellenden in zalencentrum De Kröl aan de Dorpsstraat te Enter. Het thema van deze avond is ‘Feest der herkenning’. Te gast is journalist en schrijver Dolf Ruesink. Hij neemt de bezoekers mee terug in de tijd, naar de weemoedjaren. Dit is de periode van de wederopbouw van Nederland in de twee decennia na de Tweede Wereldoorlog.

Het programma is deze avond interactief. Aan de hand van verhalen, foto’s, voorwerpen en filmfragmenten uit het Polygoon Journaal schildert Dolf de sobere jaren vijftig met schaarste, woningnood, lage lonen, verzuiling en collectivisme en de veranderende jaren zestig. De jaren van opkomende welvaart, groeiende werkgelegenheid, opkomst van de beatmuziek, de protestgeneratie en democratisering.

Voor de oudere generatie is er veel herkenning: als kind op zaterdag in de wasteil, tv kijken en telefoneren bij de buren, een hekel aan de levertraan, spieken en strafwerk op school, op zondag verplicht mee naar de kerk, je eerste bromfiets, hoe de kruidenier plaats maakt voor supermarkt, ruzie met je ouders om lange haren en hotpants, opkomst van de beatmuziek, protestgeneratie en afbrokkeling van het gezag.

De zeventigjarige Dolf Ruesink was als journalist meer dan veertig jaar werkzaam was voor regionale en landelijke dagbladen in Nederland en België. In Twente zullen lezers van De Twentsche Courant–Tubantia zijn verhalen vaak gezien hebben. Als auteur heeft Dolf inmiddels vijf succesvolle boeken op zijn naam staan. Zijn laatstverschenen titel is ‘Bewaar de herinnering’ (208 pagina’s met bovendien circa honderd foto’s) dat zeer boeiend en uitvoerig de ‘Gouden Jaren’ vijftig en zestig van de vorige eeuw beschrijft.

Na afloop van zijn programma in Enter zal het boek – speciaal voor bezoekers van deze lezing – verkrijgbaar zijn. Desgewenst signeert Dolf uw boek en zet er een opdracht of persoonlijke boodschap in. De avond is gratis toegankelijk voor donateurs van Enters Erfgoed. Voor niet-donateurs bedraagt de entree vijf euro en dat is inclusief een kopje koffie.  Aanvang van de avond is om 19.30 uur.

Afbeelding
Afbeelding