Samir en Kitty.
Samir en Kitty. Simon Dirks.

Samitex in Wierden: grootstestoffenwinkel van Nederland

Zakelijk

WIERDEN – Bij Samitex in Wierden wordt geen ‘nee’ verkocht. Samir en Kitty zorgen er altijd voor dat wat een klant vraagt, beschikbaar is. Hoe zeldzaam de stof ook is,het moet en zal gevonden worden. Dat is de kracht van Samitex; je slaagt er als klant altijd. “Klopt, we verkopen geen ‘nee’ hier”, benadrukt Samir.

Het assortiment is royaal of misschien mag je wel zeggen: overcompleet. Samir kreeg al eens van een leverancier te horen dat in zijn winkel meer ligt, dan in de groothandel. Een mooier compliment kun je niet krijgen. Wat ooit begon op de markt is thans een zeer succesvolle, internationaal bekende stoffenhandel. “We hebben er dan ook goed aan gedaan om te verhuizen, nu zo’n vier jaar terug. Aan de overkant van onze huidige locatie groeiden we uit ons jasje”, vertelt Samir aan de grote koffietafel, die middenin de winkel staat. “Voor deze koffiecorner hebben we nu ook mooi wat ruimte, ook belangrijk!”

De ruime winkel aan de Violenhoeksweg – in het oude fabriekspand van textielgigant Van Heek Scholco - biedt honderden, zo niet duizenden verschillende soorten stoffen. Het overgrote deel daarvan komt uit Italië, dat is het land waar tegenwoordig de trend wordt gezet en waar kwaliteit vandaan komt. Samitex heeft dan ook een afdeling waar de ‘haute couture’ te vinden is aan stoffen. “We noemen het onze Maxima-stoffen”, laat Kitty weten. Dat zijn de luxe stoffen, waar met name artiesten prat op gaan. Ook koningin Maxima heeft vaak jurken in vergelijkbare stoffen. “En er zijn best wat artiesten die in mooie jurken op het podium verschijnen en hun materialen hier halen.”

Maar Samitex is veel meer dan alleen het luxe segment. “Iedereen is hier welkom, we zijn heel laagdrempelig”, laat Samir weten. Hij doet voor iedereen zijn best of het nou om stof van vijf euro of een paar honderd euro gaat. “In onze nieuwe winkel hebben we dan ook ons assortiment flink vergroot en bovendien goed onderverdeeld in diverse afdeling. Zo is er een dames, baby- en kinderafdeling en voorin de zaak hebben we ook een outlet, waar je goedkoop mooie stoffen kunt kopen.”

Er is echter veel meer, want ook het assortiment fournituren – zoals knopen, ritsen, gespen en banden – is groot. Daarnaast biedt Samitex een ruime keuze gordijn- en meubelstoffen. En voor wie op zoek is naar advies kan terecht bij een van de personeelsleden. “Ze zijn allemaal geschoold als professioneel coupeuse”, duidt Kitty. “Daarnaast bieden we ook patronen aan.”

Waar Kitty met name op de achtergrond actief is op administratief vlak, is Samir de spil in het raderwerk van Samitex. Kunstzinnig bloed stroomt door zijn aderen en in combinatie met hard werken is daaruit de liefde voor de stofhandel ontstaan. Jarenlang was hij op vele markten een bekend gezicht en heeft Samir een vaste klantenkring weten op te bouwen. “Door positief te blijven ben ik ver gekomen. Eerlijke handel drijven en goede adviezen aan mensen geven heb ik altijd erg belangrijk gevonden. Nog steeds!”

Nieuwsgierig geworden naar het assortiment? De winkel aan de Violenhoeksweg in Wierden is op dinsdag en donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend en op zaterdagochtend van 10.00 uur tot 13.00 uur geopend. Meer informatie is ook te vinden op www.samitex.nl. Daar is tevens een webshop met een klein deel van de collectie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding