Een groot deel van de Enterse klompenmakers was donderdagavond aanwezig.
Een groot deel van de Enterse klompenmakers was donderdagavond aanwezig. Simon Dirks.

Handmatig klompen makengewaardeerd met certificaten

Uitgaan en cultuur

ENTER – Het handmatig klompen maken leeft weer op, in Enter maar ook buiten de Wierdense gemeentegrenzen, dankzij de gepassioneerde inzet van de Enterse klompenmakers. Vorige week donderdagavond zijn in het Onderschoer, achter het Klompen- en Zompenmuseum, veertien certificaten uitgereikt aan de deelnemers van de opleiding ‘handmatig klompen maken’, die in Enter wordt gegeven. Wethouder Richard Kortenhoeven mocht deze officiële documenten overhandigen aan de deelnemers van het cursusjaar 2023-2024.

Enter biedt eigenlijk als enige dorp in Nederland nog de opleiding handmatig klompen maken aan. Daarmee houden de klompenmakers dit stukje immaterieel cultureel erfgoed in ere voor komende generaties. Niet alleen de bestuursleden van Enters Erfgoed – waar het Klompen- en zompenmuseum deel vanuit maakt – zijn hier trots op, ook de klompenmakers zelf. Een flink deel van de makers is aardig op leeftijd, maar ook de jongere generatie lijkt warm te lopen voor het houten schoeisel.

Aanstormend talent

Met zijn zeventien jaar is Hugo Wessels de jongste klompenmaker die het ambachtelijke vak onder de knie wil krijgen. Hij kreeg het certificaat ‘Aanstormend Talent’ uit handen van de wethouder. Zijn leeftijdsgenoten krijgt hij nog niet echt enthousiast voor het zelf, met de hand, fabriceren van klompen, maar Hugo is zelf niet meer weg te krijgen uit de werkplaats. “Ik vraag m’n vrienden wel eens of ze het niet leuk lijkt. Ze zijn wel nieuwsgierig hoor, maar eigenlijk hebben ze altijd wel een excuus om niet te komen kijken als ik hier bezig ben.”

Voor deze avond heeft Hugo ‘gewoon’ sneakers aangetrokken; de klompen heeft hij thuis gelaten. “Ik kan er goed op lopen hoor, thuis heb ik ze altijd aan...”. Maar wat vindt een jongen van deze 21e eeuw nou zo mooi aan het maken van klompen? “De vader mijn oma was ook klompenmaker. Die heb ik natuurlijk nooit gekend, maar het zit dus toch in de familie. Ik ben van mezelf wel handig en toen mijn moeder Gerald Getkate (meester klompenmaker en actief voor de Monumentenwacht – red.) een keer in de supermarkt aansprak, ben ik toch een keer hier in de werkplaats gaan kijken en wat gaan snijden.”

Van drie naar vier stippen

Vanaf dat moment is de liefde voor de houten schoen aangewakkerd. “Ik ben nu regelmatig op de donderdagavond in de werkplaats te vinden. Gewoon mooi om van een stuk hout een klomp te maken. Ook weet ik nog dat ik vroeger van de gebroeders Nijhof – familie van me – een paar klompen had gekregen. Zij zijn bekend om hun vier stippen op de klompen, maar die van mij had er maar drie: de klompen was nog te klein voor vier. Toch moest en zou ik klompen met vier stippen hebben haha. Uiteindelijk heb ik die ook wel gekregen...”

Hugo vindt het mooi dat ‘ie nu officieel een certificaat heeft gekregen, als ‘Aanstormend Talent’. “En ik ga zeker door met de opleiding”, zegt hij zelfverzekerd. “Ik wil niet dat het vak uitsterft, dat zou toch jammer zijn, daar is het ambacht veel te mooi voor!”

Behalve Hugo heeft ook Philip Tijhuis het certificaat als aanstormend talent ontvangen. Daarnaast kregen Henk ter Berge, Rob van Hernen, Jan ter Weel, Hans Takken, Jeroen Schuitemaker, Jan ter Braak en Raymond Pauwels het predikaat ‘Gezel Klompenmaker’ en Gerrit Schuitemaker, Gerald Getkate, Arjan Nijsink, Justus Vriend en Daniel Kosters – voorheen de jongste Enterse klompenmaker – het certificaat ‘Meester Klompenmaker’ in handen.

De jongste klompenmaker, Hugo Wessels (tweede van rechts), in gesprek met Justus Vriend (rechts).