Eef en Elly Nieuwlaar.
Eef en Elly Nieuwlaar. Simon Dirks.

Brasserie De IJzeren Pot sluitzondag definitief haar deuren

Zakelijk

WIERDEN – Brasserie De IJzeren Pot beleeft haar laatste dagen. Op zondag 27 november worden voor de laatste keer de tafeltjes gedekt, de open haard opgestookt en de gasten warm onthaald in de horecagelegenheid aan de Rijssensestraat te Wierden. Horeca-echtpaar Eef en Elly Nieuwlaar gooien de handdoek in de ring, in hoofdzaak vanwege personeelsgebrek en de almaar stijgende energieprijzen. “We kunnen nu beter zelf de beslissing nemen en de zaak afsluiten, dan dat het over een tijdje noodgedwongen door iemand gedaan wordt”, duidt Eef, in het dorp bekend als ‘de snor’.

De twee Almeloërs zijn echte horecatijgers. Ze kregen de liefde voor het vak van huis uit mee. De ouders van Eef hadden een café en die van Elly runde de IJzeren Pot, toentertijd nog in Almelo. Op het terrein van Golfclub De Koepel werd een eigen horecazaak opgetuigd, waar achttien jaar lang met succes de horeca gerund.

In 2003 kwam een mooie kans op hun pad: een etablissement in het hart van Wierden. Met steun van Henk Lunter van Rational verkaste De IJzeren Pot van Almelo naar Wierden. Sinds die tijd hebben Eef en Elly hun ziel en zaligheid aan de brasserie opgeofferd, hetgeen hun een grote schare trouwe klanten heeft opgeleverd. De reacties over hun besluit zijn dan ook hartverwarmend; bloemen en cadeaupakketjes als dank zijn daarvan getuige.

Nu echter is het moment aangebroken om de knoop door te hakken. Elly is 71, Eef 65. Met pensioen willen ze nog niet, getuige het aanhouden van Het Strandpaviljoen op recreatiepark Het Lageveld. “Daar blijf ik actief, voor feesten en partijen en workshops enzo. Het is een gewilde trouwlocatie”, vertelt Eef. Hij is geboren voor de horeca, zo blijkt, want “ik zou het zo weer doen hoor!”

Maar soms komen er pittige keuzes op het pad van een ondernemer. “En de stap om met de IJzeren Pot te stoppen was wel lastig. Werken in de horeca gaat met pieken en dalen en op dit moment is het echt een dal. Wil je dan nog op deze manier verder?  Enorm gestegen energiekosten, gebrek aan goed horecapersoneel en natuurlijk die twee vreselijke coronajaren... Als ik vijf jaar jonger was geweest, dan was ik er nog voor gegaan hoor. Maar nu.. Neemt niet weg dat het besluit moeilijk was, vooral richting ons personeel. We hebben een hele trouwe ploeg, zowel in de bediening als in de keuken, die al jaren lang voor ons werken.”

Op deze weg verdergaan was volgens Eef en Elly dus een ‘no go’. “We horen reacties waarom we juist nu stoppen, voor de decembermaand. Er wordt gezegd: ‘Dan wil je toch juist de hut vol hebben zitten?’. Maar hoe wil je op een fatsoenlijke manier je bedrijf runnen zonder voldoende personeel. We zitten nu al twee dagen dicht, puur vanwege dat gebrek. Dat moet je niet willen. Daarom stoppen we volgende aankomend weekend. Zondag is echt de laatste dag hier. Bovendien is er een koper voor het pand, die kans heb je over een half jaar misschien niet meer... Dan rest ons nog dat we alle gasten danken voor het vertrouwen in onze zaak de afgelopen jaren.”

De naam ‘IJzeren Pot’ verdwijnt, wel is de kans groot dat er horeca op dezelfde locatie terugkeert.