Karin Korshuize en Marieke Snippe met alle kunstwerkjes van de leerlingen van Het Galjoen.
Karin Korshuize en Marieke Snippe met alle kunstwerkjes van de leerlingen van Het Galjoen. Simon Dirks

Kunstproject Het Galjoenafgesloten met kunstroute

Uitgaan en cultuur

WIERDEN – Een groot spandoek waarop allemaal kleine ‘kunstwerkjes’ zijn afgedrukt siert de ontvangsthal van basisschool Het Galjoen. Dat is het resultaat van de jaarlijkse projectweken, deze keer rondom het thema kunst. Het hoogtepunt van de projectperiode was een soort pop-up museum in de school: in alle lokalen waren de werken van de kinderen opgehangen, zodat (groot)ouders een heuze kunstroute konden volgen en een blik op de creaties konden werpen.

De projectperiode keert jaarlijks terug op Het Galjoen, waarbij ingezet wordt op procesgericht werken. Dat betekent dat een centraal thema in alle lessen wordt doorgevoerd. Dit jaar was dat kunst. Elke groep ging aan de slag met een bepaalde stroming of stijl. Van realistisch tot abstract. Daarnaast is er onder meer een bezoek gebracht aan Galerie Groot’n Jans waar toevalligerwijs de expositie over Van Gogh prima aansloot op het thema.

“Creativiteit wordt niet meer als vanzelfsprekend door kinderen geuit”, merkt Marieke Snippe (cultuurcoördinator). Zij heeft samen met Karin Korshuize en Annelies Martens het project geleid. “Er heerst iets van schaamte en er wordt al snel opgegeven. ‘Ik kan het niet’ of ‘ik weet niet hoe’ klinkt heel vaak. We hebben de kinderen toch zo veel mogelijk de vrije hand gegeven.” Zo zijn de jongste groepen op muziek gaan tekenen. Karin vult aan: “Muziek van Elvis Presley aan en een groot vel papier en maar zien wat er op komt.”