André Plogmann.
André Plogmann.

BeNeCup Supermoto op stratencircuit Krompatte

Sport en vrije tijd

ENTER – Voor de negende keer wordt de omgeving van de Krompatte in Enter omgetoverd tot een heus stratencircuit. Op zondag 11 juni staat de BeNeCup Supermoto georganiseerd door de Enterse Motor Club (EMC) op het programma. Ook dit jaar is Enter de enige Supermoto wedstrijd in Nederland, de overige zes wedstrijden worden in België verreden. Een wedstrijd in België is geannuleerd evenals de tweede wedstrijd in Nederland in Den Dungen, waardoor de kalender nu uit zeven wedstrijden bestaat.

Net als eerdere edities is er een extra training op de zaterdagavond 10 juni ,van 17.00 uur tot 19.00 uur. Op zondagmorgen worden eerst de kwalificatie trainingen verreden waarna aansluitend de wedstrijden beginnen.

Het is weer een BeNeCup wedstrijd, het gezamenlijke kampioenschap van België en Nederland. Een verschil met voorgaande jaren is dat er nu per klasse drie korte manches van vijftien minuten plus één ronde gereden worden in plaats van twee manches van twintig minuten plus één ronde.

Naar verwachting is dit voor zowel het publiek als de rijders leuker. De strijd om de posities is er namelijk vooral tijdens de eerste vijftien minuten, dus leuker om naar te kijken en ook om te doen, terwijl de rijders meer rijtijd hebben. De superfinale is vervallen, waardoor het programma toch binnen dezelfde tijd afgewerkt kan worden. Voorheen was er alleen prijzengeld in de Superfinale, nu in alle klassen.

Ook is klasse indeling gewijzigd:

- S1 klasse. Hierin starten de snelste rijders, die voorheen in de klassen Inters en Euro’s reden met 450cc viertakt of 250cc tweetakt motoren.

- S2 klasse. Voorheen de Nationale klasse, met 450cc viertakt of 250cc tweetakt motoren.

- S3 klasse. Nieuwe klasse tot 125cc tweetakt en 250cc 4 takt, elektrische motoren en original motoren.

- S4 klasse. Jeugdrijders met 85cc tweetakt motoren.

- Vintage klasse. Nieuwe klasse, bouwjaar motor maximaal 2004, de cilinderinhoud is vrij en de coureur is minimaal dertig jaar.

- Senior klasse. Minimum leeftijd coureurs veertig jaar.

Daarnaast is er in Enter de EMC klasse met leden van EMC. Hierin zijn alle motortypen toegestaan en mag ook met noppenbanden gereden worden. De EMC klasse rijdt alleen in Enter en is voor het publiek leuk om te zien, want die kennen veel rijders in de klasse persoonlijk. Klassen met weinig deelnemers rijden samen met een andere klasse, maar wel voor hun eigen klassement.

De vrije training op zaterdagavond van 17.00 uur tot 19.00 uur is gratis toegankelijk. Op zondag 11 juni is de entree zes euro, maar de toegang tot zestien jaar is gratis. Albert Heijn te Enter geeft in de week voor het evenement een kortingskaartje bij elke tien euro aan boodschappen.

Oliver Pope.