Erwin Geels, Daan Lohuis en Stephan Schreijer voor een volle zaal in 2018.
Erwin Geels, Daan Lohuis en Stephan Schreijer voor een volle zaal in 2018. Hans Hodes

Oudejaarsconference Enter 2022:voor de laatste keer in zaal De Kröl

Uitgaan en cultuur

ENTER – De drie dorpsgenoten Erwin Geels, Stephan Schreijer en Daan Lohuis betreden eind december weer de bühne van De Kröl in Enter. Na twee jaar afwezigheid brengen de heren weer hun vermakelijke oudejaarsconference. De ingrediënten zijn simpel: lokale nieuwtjes, maar ook gekke bokkensprongen van regionale of landelijke persoonlijkheden worden onder een vergrootglas gelegd. En dat de drie een gouden combinatie blijken te zijn is overduidelijk. De oudejaarsconference is goed voor twee bomvolle avonden vertier in het plaatselijke zalencentrum.

Het contact tussen de drie grappenmakers is de laatste weken al weer wat geïntensiveerd, zeker nu de 28e en 29e december in zicht begint te komen. “We beginnen eigenlijk in februari al een beetje te overleggen wat en hoe. En iedereen maakt gedurende het jaar wat eigen aantekeningen”, vertelt Daan. “De conference is geen complete onemanshow, maar we hebben wel alle drie ook onze eigen stukken, mét een eigen lied. Ieder heeft een eigen stijl en humor. Maar we nemen zeker wat Enternaren op de hak haha.” De zang van de heren wordt begeleid door een duo, bestaande uit Henk Olydam en Jeroen Lohuis.

Chemie

Waar Stephan de zaal al plat krijgt door alleen maar het podium op te hoeven lopen, moeten de twee andere heren iets meer moeite doen. Toch is er een soort van chemie, waardoor de voorstelling ook een onzichtbare rode draad bevat. “Je moet de zaal aanvoelen en daar op inspelen. Ik vind mezelf helemaal niet zo grappig, maar de mensen in de zaal denken daar echt anders over”, vertelt Stephan. “Dat maakt het ook zo mooi, die interactie. De generale repetitie voor een paar man vind ik maar niks.” Dat was zeker ook de reden vorig jaar de show niet online te doen. “We zouden in 2021 namelijk weer een conference doen, maar hebben die voortijdig af moeten blazen vanwege de coronaregels.” De eindtijden van feestjes en evenementen waren al ingesteld en kort daarna volgde de lockdown.

‘Wier doon’

In 2018 werd de eerste oudejaarsconference opgevoerd. “We kennen elkaar al lang”, weet Erwin. “Van voetbal, maar vooral door carnavalsvereniging de Boorköttels. Daar hebben we zelf al wel vaker op het podium gestaan en afzonderlijk van elkaar hadden we het idee om daar iets mee te gaan doen: grappen maken en het publiek vermaken. Daan en ik hebben zonder het van elkaar te weten daarover op een feestje met Stephan gesproken. Zo is het idee ontstaan.”

En de eerste editie was een groot succes. De zaal puilde twee avonden uit met publiek van jong tot oud uit heel Enter. “Ja, we zijn al weer vaak gevraagd ‘goa je ‘t wah wier doon?’”, gniffelt Erwin. “Mensen hebben er echt weer zin in én wij ook! We worden wat dat betreft steeds scherper hoor.”

“En waarom we dit aan het eind van het jaar doen, nou na kerst wil iedereen er wel even uit. Bovendien zijn dat gezellige dagen waarop je met familie of vrienden wel ergens heen wilt”, meent Daan. Dit jaar krijgt de voorstelling nog een soort van derde laag. “Ja, het is de laatste conference die we in De Kröl kunnen organiseren. Het is sowieso één van de laatste grote feestjes daar. Dat zal zeker voor een aantal even slikken zijn. Maar we gaan er twee mooie avonden van maken. Na de oudejaarsconference is er aansluitend een gezellige Enterse avond.

De Enterse oudejaarsconference is dit jaar op woensdag 28 december en donderdag 29 december, zoals gezegd in De Kröl en begint om 20.00 uur. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor 12,50 euro bij Primera in Enter. Daarnaast zijn gekochte kaarten van vorig jaar – de gecancelde voorstelling – op dezelfde datum (let op, woensdag en donderdag in plaats van dinsdag en woensdag) weer geldig!

Afbeelding