Komen deze windturbines, maar dan honderd meter hoger, straks in Wierden?
Komen deze windturbines, maar dan honderd meter hoger, straks in Wierden? Pim Ras

Stichting Wierden tegen Wind spreekt zichuit: “Ons mooie Wierden wordt bedreigd!”

Natuur en milieu

WIERDEN – Een groep inwoners van Wierden heeft de handen ineens geslagen en ‘Stichting Wierden tegen Wind’ opgericht. Het doel is de plaatsing van windturbines binnen en nabij de Wierdense gemeentegrenzen te voorkomen.

In Overijssel staan nu 32 windturbines, om in 2030 de energiedoelen te halen zouden er mogelijk negentig van dergelijke windmolens bijkomen. “En we hebben het hier niet over relatief kleine, zoals bij Deventer, maar over ’s werelds grootste windturbines, van 240 tot 280 meter hoog!”, vertelt Anne Kwa – Kraaikamp. Ze heeft als bestuurslid zitting in de stichting.

Deze industriële windturbines zijn momenteel nog nergens in Nederland te vinden, behalve een exemplaar dat bij wijze als proef op de Maasvlakte is verrezen. “Die windturbine is bedoeld voor op zee. Het is niet voor te stellen dat mogelijk straks in Wierden en in heel Twente dergelijke windturbines staan. Ze zijn vijf hoger dan de hoogspanningsmasten in Wierden en bijna net zo hoog als de Eiffeltoren. Kortom, niet te bevatten zo hoog! Omdat Twente relatief windluw is, moeten deze zo hoog zijn om de vereiste opbrengst te halen. Nergens kan je deze gigantische windturbines verstoppen in het mooie Twentse landschap. Overal waar je bent kun je ze dus zien!”

Onder druk van de provincie Overijssel liet Wierden het jarenlange beleid van ‘geen windmolens’ afgelopen voorjaar los. Dankzij groot verzet van Stichting Wierden tegen Wind, samen met de al bestaande groep Tegenwind Daarle en vele inwoners is het gekozen zoekgebied voor het plaatsen van industriële windturbines bij het Wierdenseveld, tijdelijk van de baan. Er is nu uitstel tot 1 januari van het komende jaar om windbeleid en zoekgebieden te bepalen.

Anne Kwa – Kraaikamp: “Gelukkig worden we als Stichting Wierden tegen Wind en alle inwoners van Wierden nu door de gemeente bij dit project betrokken. En toch... liggen er in Wierden en omgeving al twee initiatieven voor flink wat turbines. Een daarvan in de kernen Daarle en Hoge Hexel, met mogelijk vijf tot zeven windturbines bij het voormalige munitiedepot. Een tweede initiatief is geprojecteerd in het gebied bij de Veeneleiding: twee windturbines in Daarle en zelfs vier in Wierden. Dat betekent dat ze daar dichtbij woningen, scholen en vakantieparken komen. Mogelijk is er ook een derde initiatief.”

Opvallend is dat, zonder gegevens over de mogelijke gevolgen voor de omgeving, particulieren en initiatiefnemers subsidie kunnen krijgen vanuit de landelijke overheid voor het plaatsen van deze megawindturbines. “Eenmaal geplaatst is het lastig investeerders verantwoordelijk te stellen. Waar kunnen wij, Wierdenaren, terecht bij psychisch- en fysiek lijden door slagschaduw, lage tonen die je hoort en en zelfs voelt tot in huis, bij schade door te wonen en werken in of in de nabijheid van een landschap, dat afglijdt tot een industriegebied? Het is onzeker, maar de mogelijke komst van windturbines veroorzaakt nu al grote onrust onder inwoners van Wierden en Twente.”

De initiatiefnemers van de windturbines willen zo snel mogelijk van start. “Maar het gaat om megabouwwerken in ons landschap. Als de investeerders van industriële windturbines mogen bouwen, kunnen we in grote delen van Wierden straks niet meer zorgeloos wonen en werken, maar ook niet onbezorgd fietsen en wandelen. Gezondheid en welzijn van mensen en dieren worden aangetast. De waarde van onze woningen zal dalen. Toeristen blijven weg en de lokale economie zal schade ondervinden. Stichting Wierden tegen Wind vraagt uw steun. zodat wij kunnen doorgaan met ons verzet tegen mega industriële windturbines.”

Voor meer informatie of bij vragen, zie www.wierdentegenwind.nl.