Afbeelding

Unieke kijkdoos met museale objectenverwijderd na regelmatige vernielingen

Natuur en milieu

WIERDEN –  De grote kijkdoos van Stichting Behoud van ‘t Oud op de Weuste is verwijderd. Reden hiertoe is de lange reeks van vernielingen en vandalisme.

Stichting Behoud van ‘t Oud had een aantal jaren terug de primeur voor de Nederlandse museumwereld door aan de Weusteweg een zeecontainer als ‘kijkdoos’ te plaatsen. Passanten konden er dan een blik in werpen via kijkgaten. In de container waren diverse nostalgische en unieke voorwerpen te zien. “Al vanaf begin werd deze kijkdoos bezocht door vandalen”, weet initiatiefnemer Jos Kruiper. “Kleine vernielingen werden aangericht en verschillende keren werden uit de openingen objecten uitgevist. Zo verdween een zeer unieke en zeldzame kerkklok. En met deze pogingen werden ook vaak de aanwezige objecten vernield.”

Door deze vernielingen kregen ook water en regen vrij spel in de kijkdoos. Talloze reparaties volgde en werden aanpassingen gemaakt, “maar niets hielp”. Het bestuur van de stichting heeft daarom besloten de kijkdoos te verwijderen. “Een enorme onvoorziene kostenpost.”

Afgelopen week kreeg containerbedrijf ALL In uit Almelo de opdracht om de container te verwijderen. De Stichting Behoud van ‘t Oud betreurt dat zij deze stap moest maken. “Er rest nu een kale en lege plek, waar tot voor kort een uniek stukje geschiedenis werd getoond. Binnenkort gaan we met enkele vrijwilligers deze plek aan de Weusteweg voorzien van wild weidemengsel en wilde bloemzaden.

Afbeelding