De Openbare school de Hemmelgaard, deze naam werd in 2001 vervangen door De Touwladder, die in 2005 officieel Daltonschool werd.
De Openbare school de Hemmelgaard, deze naam werd in 2001 vervangen door De Touwladder, die in 2005 officieel Daltonschool werd.

Historische Kring Wederden

Columns

Geschiedenis van het openbaar onderwijs in Wierden (deel 3)

In 1975 kwam er een tweede openbare School Widerode – eerst gevestigd in De Harmonie en De Duiventil. Op 5 december 1975 ging men met Sinterklaas naar het nieuwe gebouw aan de Marjoleinlaan 41, waar meester Veldhuis hoofd werd. Februari 2000 nam Veldhuis afscheid van de school en werd opgevolgd door mevrouw Bergsma. In 2001 nam meester Benjamins na 27 jaar afscheid van de school. Bergsma werd overkoepelend directeur van de Widerode en de Hemmelgaard. De naam Hemmelgaard werd in 2001 vervangen door De Touwladder die in 2005 officieel Daltonschool werd. Op 1 januari 2014 nam Bergsma afscheid als directeur van de Touwladder; ze bleef nog wel directeur van Widerode. Op 1 augustus 2018 werd De Touwladder opgeheven wegens gebrek aan leerlingen. Hiermee is geen eind gekomen aan het openbaar onderwijs in Wierden, aangezien de Widerode een bloeiend bestaan heeft.

Kleuterscholen openbaar onderwijs

In 1938 was er reeds openbare kleuterschool (het Kleuterhuisje) aan de Stationsstraat. In 1962 kwam er een nieuw gebouw aan de Schoolstraat. De naam was toen De Zonnehoek, met mevrouw Uneken als hoofdleidster. Zij bleef hoofdleidster tot 1984, toen het kleuteronderwijs samengevoegd werd met de lagere school Hemmelgaard tot basisschool. Begin jaren zeventig kwam er vanuit de bewoners van uitbreidingsplan Oost de vraag naar een kleuterschool. Toen dit gehonoreerd werd, kwamen er twee houten scholen. Dit waren ’t Kwetternest aan de Akeleistraat – met als hoofd mevrouw Pijpker-Roos, die later opgevolgd werd door mevrouw Verheggen – en het Hummelhonk (protestants-christelijk) aan de Hortensiastraat. In 1984 werd ’t Kwetternest samengevoegd met de lagere school Widerode tot basisschool Widerode.

De expositie ‘Het verhaal van de meester’, te zien in de Van Buuren Stee aan de Appelhofdwarsstraat, sluit op 1 juni. De openingstijden zijn: woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Op zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur. Er zijn mogelijkheden voor groepsbezoek. Informatie bij het secretariaat, Leta Evers-Meijer (telefoon 0546 – 572 651 of mail secretariaat@historischekringwierden.nl).

Een ansichtkaart met daarop het begin van het Openbaar kleuteronderwijs in 1938 aan de Stationsstraat en de latere kleuterschool de Zonnehoek op de hoek Marktstraat Schoolstraat.