Afbeelding

Column OnderWiezer

Columns

Ziek, zwak, misselijk

Onderweg in de auto naar school luister ik graag naar de radio. Niet dat het er echt toe doet, maar een vrouw hield een pleidooi voor compensatie van ziekte tijdens vakanties. Mijn eerste reactie was: “Help”! Ze benoemde hoe sneu het was wanneer een juf of meester tijdens de vakantie ziek was en niet echt kon genieten van de vrije dagen. Of zij die ‘verloren’ dagen terug konden krijgen om ze later op te nemen.

Ten eerste dacht ik aan het probleem om dit op te lossen, vooral gezien het tekort aan leraren. Wie moeten dan invallen? Nog los van de dukaten die daarmee gemoeid gaan.

Ten tweede dacht ik aan het imago van leraren. Hoe zou de omgeving reageren als dit gaat gebeuren? Denken niet veel mensen dat onderwijzers al te veel vakanties hebben? Denk aan de opmerking: “Leraren? Ze krijgen vakantie, ze hebben vakantie of ze gaan met vakantie!”

Zijn er nog mensen die denken dat leraren dagelijks om half vier thuis zijn?

In het onderwijs zelf weten we wel beter. Het gebeurt regelmatig dat leerkrachten in de vakantie ziek zijn. Dat komt omdat ze zich vaak wegcijferen in het belang van hun leerlingen. Ook al voelen ze zich niet fit, die laatste dagen voor een weekend redden ze wel. Ik herken veel verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen bij collega’s. Een soort blijdschap dat ze in de vakantie ziek zijn. Kunnen ze tenminste niemand aansteken.

In ons vak wordt vaak gezegd: “Ja, dat zijn de échten, zij die in de vakantie ziek worden.” Bijna iets om trots op te zijn. Alsof iemand zich bijna schuldig moet voelen als hij of zij zich toch ziek meldt. “Sorry, maar...” In een verzuimprotocol las ik ooit de ongemakkelijke zin: “Ziek zijn overkomt je, verzuim is een keuze...”

Natuurlijk zijn er gevallen waar sprake mag en moet zijn van compensatie. Recent geldt dat voor long-Covid gevallen. Maar we kunnen zelf genoeg voorbeelden bedenken waarin het redelijk is dat iemand met een langdurig ziekteproces tegemoetkoming verdiend. Iemand die een operatie moet ondergaan en moet herstellen, kan een dergelijk verzoek doen. Daarover is inderdaad iets in de CAO te vinden. Aan ons om daar redelijk mee om te gaan.

Johan Bisschop