Afbeelding
Simon Dirks.

De Passie wil lezen onder jongerenstimuleren: ‘Bibliotheek op School’

Algemeen

WIERDEN – In het nieuwe onderkomen van middelbare school De Passie aan de Esrand, is vorige week donderdag officieel de ‘Bibliotheek op School’ in gebruik genomen. Leerlingen Ank Wolbert en Linn Goorman leenden als eerste een boek, dat gekoppeld is aan het systeem van de Bibliotheek Wierden.

De bibliotheek is op de benedenverdieping, direct naast het studieplein, ingericht. Een glazen wand biedt zicht op de wand waar mooie kasten staan, gevuld met honderden boeken. Het is een wereld van verschil met de voorziening – een paar ijzeren stellages met boeken – die op de oude locatie voor handen was. “Mooi hè? En er kunnen best nog wel wat meer boeken bij zie ik nu”, zegt schooldirecteur Leendert van den Dool wanneer hij samen met onder meer bibliotheekdirecteur Frank Droste de ruimte betreedt. Enkele betrokken medewerkers van zowel de middelbare school als de bibliotheek zijn eveneens aanwezig om de ingebruikname te beklinken.

De schoolbibliotheek is goed geoutilleerd. Er zijn wat zitjes, waar de leerlingen rustig kunnen lezen en bij de entree staat een computer met scanner. Alle leerlingen krijgen een pasje van de bibliotheek, waarmee ze zowel op school als in de bibliotheekvestiging zelf boeken kunnen lenen; het systeem is gekoppeld. Zo is altijd een enorme collectie voor handen. Het doel van de samenwerking tussen de school en de bieb is in hoofdzaak het stimuleren van lezen onder de jeugd.

Ank en en Linn, beiden in 4 vwo, hebben beiden geen hekel aan lezen. “We hebben alleen niet zo heel veel tijd om te lezen, eigenlijk”, vertelt Ank en ze vervolgt: “ik vind het wel fijn als het tijdens de les mogelijk is om te lezen. Ik hou vooral van spannende boeken!” Samen met haar klasgenootje speurt ze de boekenkasten af, op zoek naar het allereerste boek dat vanuit deze vestiging geleend gaat worden. Het wordt ‘Jimi Fender Johnson’ van Buddy Tegenbosch. Een roman, met muzikale inslag en... inderdaad, ook genoeg spanning.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding