stefan kemper fotografie
stefan kemper fotografie stefan kemper fotografie

Van karakteristiek oud hout tot vers hout: hout uit Haarle gaat hele wereld over

Zakelijk

HAARLE – Aan de Bloeme Weide in Haarle ligt een enorme stapel houten balken klaar om vervoerd te worden. Oude balken: oud eikenhout, afkomstig uit Oost-Europa. Historisch Hout verwerkt het voor een opdrachtgever in Zuid-Afrika.

“We krijgen steeds meer vraag vanuit het buitenland”, vertelt Silke de Witte. Het Haarlese bedrijf, dat geleid wordt door haar broer Rick, startte nog geen 10 jaar geleden. “Rick had hout gekocht om een vlonder aan te leggen bij het huis van onze ouders. Maar voordat de vlonder er lag, besloten mijn ouders naar het buitengebied te verhuizen. Het hout was overbodig, Rick mocht het verkopen en de winst zelf houden.”

Voor Rick was dat een eyeopener: in de houthandel was iets te verdienen. “Zo ging het balletje rollen”, lacht Silke. Vooral oud hout bleek gewild en Rick reisde Europa door om contact te leggen met zagerijen in onder andere de Balkanlanden. Inmiddels heeft het bedrijf vaste adressen in het buitenland waar oud hout aangekocht kan worden. “Zij slopen oude gebouwen, wij halen het oude hout op en zagen het hier tot planken waar weer iets van gemaakt kan worden, oud hout dat gebruikt wordt voor nieuwe keukens en nieuwe meubels.”
“Wij maken de halffabricaten, door de keukenbouwer of de interieurbouwer worden er de keukens en meubels van gemaakt, of oude eiken vloeren gelegd. Een particulier kan hier ook kopen en kan planken hier ophalen, kan ook keukenplaten kopen, deuren, maar afhangen van de deuren doen we niet. Maar wil iemand bijvoorbeeld een houten onderstel voor een tafel, dan kunnen we dat ook aanleveren.”

Van Montenegro tot Zuid-Afrika
Historisch Hout werd in de loop der jaren een bekende naam op het gebied van oud hout. Zowel particulieren als aannemers weten het bedrijf te vinden. “Het meest gewild is oud eikenhout, dat door de jaren heen gedroogd is. Daarnaast ook oud grenen”, vertelt Silke. “Historisch hout heeft geschiedenis, geen plank is hetzelfde. Mensen kopen dit hout puur om de uitstraling.”

De belangstelling is groeiende; de klanten komen niet alleen uit Europa maar ook uit andere werelddelen. Historisch Hout, gespecialiseerd in historisch bouwmateriaal, handelt de hele wereld over. Van chalets in Oostenrijk, deuren in Bulgarije, strandbedden en bar in Montenegro tot een oud Frans wijnhuis dat in Zuid-Afrika gebouwd wordt. Het bedrijf uit Haarle levert hout voor onder andere projecten in Namibië, in Spanje en Portugal. “We leveren hout voor vloeren aan een horecaketen in de Algarve”, vertelt Silke. “Maar we leveren niet alleen voor grote projecten, we bezorgen ook kleinere aankopen, zoals een tafel in Oostenrijk. Vaak kijken mensen eerst op de website, en dan komen ze zelf kijken, hier in Haarle, ook vanuit het buitenland.” In Haarle is een showroom en veel van de oude materialen kunnen uit voorraad geleverd worden. 

Houthandel Salland voor vers hout
Zes jaar nadat Historisch Hout als bedrijf gevestigd was, werd daarnaast Houthandel Salland gestart. Houthandel Salland is een bedrijf dat zich richt op tuinhout, voor zowel de particulier als ook zakelijk: ook hoveniers kunnen er terecht. “Houthandel Salland levert vers hout. Douglas en vers gezaagd eiken tuinhout. We kregen best veel vraag naar vers hout, dat buiten gebruikt wordt. Hout voor de afrastering van weilanden, voor hekken, tuingericht. Hout voor overkappingen en tuinhuisjes.
Binnenkort levert Houthandel Salland ook standaard bouwpakketten voor overkappingen en veranda’s. Die kunnen ook via de webshop besteld worden.Historisch Hout zit in Haarle, Houthandel Salland zit in Nieuw Heeten; voor respectievelijk oud hout én vers hout. Silke: “Wil je een tuintafel in elkaar zetten, dan moet je naar Houthandel Salland; wil je echt het oude hout, het exclusieve hout, dan slaag je bij Historisch Hout.”

www.historischhout.nl www.houthandelsalland.nl
Door Jenny ter Maat

Fotograaf Ilse de Vries
Afbeelding
Afbeelding
Historisch Hout