Marloes Lubberink en Mark Rutgers.
Marloes Lubberink en Mark Rutgers. Simon Dirks.

De Oale Marckt na twintigsuccesjaren nu in verkoop

Zakelijk

WIERDEN – Gasterij De Oale Marckt is te koop. De horecagelegenheid in het hart van Wierden wordt al twintig jaar met succes gerund door Mark Rutgers en Marloes Lubberink. “De zaak draait goed, we hebben iets moois neergezet in, maar ook voor Wierden. Maar het is tijd voor wat anders”, meent Rutgers.

Het ondernemen en de liefde voor de horeca loopt als een rode draad door het leven de twee. Waar het in Lochem in de jaren negentig op de camping begon, is het in Wierden aan het begin van deze eeuw op creatief vlak voortgezet. Geef Mark ruimte en wat tijd en ontspruiten briljante ideeën uit zijn hersenpan: een ‘steengoed menu’ in de tijd dat het centrum van Wierden op de schop ging, al zestien jaar een succesvolle wijnwebshop en onlangs nog de ontwikkeling van Jennechiesproducten.  

Werken in de horeca is mooi, het is een dienstbaar beroep, maar het vergt ook veel. Daarom is het tijd voor een nieuwe stap, meent Mark. “Ik ben op 22-jarige leeftijd begonnen in de horeca en heb dat continu voortgezet tot nu, dus bijna dertig jaar lang. Ondernemen is als een levenspad dat je volgt. Het is geen rechte lijn en je vaart op je intuïtie. Dat heb ik hier samen met Marloes en ons personeel ook in Wierden met de Oale Marckt gedaan.”

“De gasterij hebben we van scratch af aan opgezet en gedurende dat traject stel je wensen en eisen bij. Je luistert naar wat je gasten willen en zo laveer je er doorheen.” Het promoten van de streek heeft altijd wel een belangrijke rol gespeeld. “Ja, dat was de eerste grote stap in ons bedrijf. Ook de inzet voor Wierden zelf. Denk aan de Lazy Sunday tijdens de WieZo. Je hebt als centrale horecazaak een dorpsfunctie. En natuurlijk gaat er wel eens wat mis of slaat een idee niet aan. Dat hoort er bij. Zo hadden we een keer saté op het menu geplaatst; dat werd niet verkocht. Ondernemen is proberen en vooral doen.”

Nu de hut te koop staat, kan het heel snel gaan. Mark kijkt echter niet zo ver vooruit. “We hebben ons restaurant nog en ik ben nog niet mijn gedachten bij een volgende stap. Dat zou ook niet goed zijn. Ik zie wel weer wat er op ons pad komt. Zodra er een geschikte kandidaat is voor overname, komt de volgende stap. Dan ga ik eerst een paar maanden even niets doen; rustig bekijken wat er op ons pad komt. Het wordt in ieder geval niet een onderneming in Wierden. Dat wil ik niet; je moet anderen dan de kans gunnen.”