Jan Koers, geheel links, en het team van Plaggenars in 1993.
Jan Koers, geheel links, en het team van Plaggenars in 1993.

Jan Koers draagt na dertig jaar stokje overaan Henri Nieuwenhuis en Leon Woertman

Zakelijk

WIERDEN – Plaggemars Makelaars in Wierden jubileert. Wijlen Hans Plaggemars opende zijn kantoor in 1973 en nu, vijftig jaar later, floreert het bedrijf nog steeds. Onder de hoede van Jan Koers, ook al dertig jaar eigenaar van Plaggemars, is het makelaarskantoor uitgegroeid tot een begrip in de regio. Voor Koers een mooi moment om de toekomst veilig te stellen en een stap terug te doen. Henri Nieuwenhuis en Leon Woertman nemen op 1 januari 2024 de organisatie formeel over.

Ik kom van origine uit Vriezenveen, klinkt uit de mond van Koers. “Maar ik woon al jaren met ontzettend veel plezier in Wierden, prachtig fris dorp toch? Met goede verbindingen het hele land in. Het is toch wel het Blaricum van Twente, vind ik.” Zijn eerste werkzame jaren heeft Koers doorgebracht bij de Heidemij. “Daar hield ik me in hoofdzaak bezig met WOZ-zaken. In 1993 ben ik in Wierden komen wonen en heb ik de makelaardij van Hans Plaggemars overgenomen.”

Het waren de jaren dat er nog kaartenbakken vol met woninggegevens in het kantoor stonden. Funda moest nog uitgevonden worden; internet zelf stond nog in de kinderschoenen en was nog niet voor de goegemeente weggelegd. Woningen werden aangeprezen via afbeeldingen in de etalages en geïnteresseerden kregen flyers mee. “De huizen in de etalages vertonen doen we nog steeds, maar heeft door de digitalisering eigenlijk nog maar weinig functie”, meent Koers. “De komst van internet heeft voor onze branche positief uitgepakt: veel meer transparantie!”

Er is in de dertig jaar dat Koers aan het roer stond veel veranderd. “Als NVM-makelaar hebben we wel bewezen dat we ook moeilijke tijden overleven”, vertelt Koers. “Iedereen kan zich de vastgoedcrisis van 2008 nog wel herinneren. Ook wij als makelaarskantoor kregen klappen.” Toch bleek de basis gezond en stabiel. “We hadden genoeg vet op de botten om de moeilijke jaren door te komen. Inmiddels is er ook een kantoor in Almelo geopend, een hele belangrijke markt voor ons!”

Voor de inmiddels 64-jarige Koers is nu het moment aangebroken om het stokje over te dragen. Toch verdwijnt hij nog niet van het toneel. “Nee, ik blijf me nog nuttig inzetten voor Plaggemars, al zullen het minder uurtjes zijn. We mogen met het hele team trots zijn op wat we bereiken hier in het noordwestelijk deel van Twente.”

Op donderdag 30 november is er een receptie voor genodigden. Tussen 16.00 uur en 19.00 uur wordt stilgestaan bij een halve eeuw Plaggemars en het dertigjarige jubileum van Jan Koers.

Het team anno 2023.