Desiree Nijman.
Desiree Nijman. Simon Dirks

Desiree Nijman houdt met haarIris Creatief quilthobby levendig

Zakelijk

WIERDEN – Een eeuwenoude hobby die nog steeds wordt uitgevoerd door een kleine groep fanatici is quilten. Al sinds de Romeinse tijd worden de sierlijke doeken met de hand gemaakt. De interesse voor deze handwerktechniek lijkt tanende, toch weet Desiree Nijman in Wierden en omgeving een flink aantal mensen enthousiast te krijgen voor quilten. Drie tot vier keer per week komen er aan de Ypeloweg verschillende groepen dames samen om de mooiste doeken te naaien.

De 63-jarige Desiree is in 2006 met Iris Creatief gestart, toen nog in Vriezenveen. Het is een plek voor quilthobbyisten. Via een omzwerving in Borne is ze sinds kort in het buitengebied van Wierden neergestreken in een oude hoeve. Daar heeft ze eigenhandig en met hulp van onder andere haar man een atelier gecreëerd. Dit atelier biedt ruimte aan Iris Creatief, dat ze samen met Gea Stielstra uit Vriezenveen en Silvia Mulder uit Deventer runt. “Haha, ja we worden wel de drie musketiers genoeg”, lacht Desiree.

Voor veel buitenstaanders is het priegelwerk met lapjes, maar liefhebbers en ingewijden zien kunst van het vak. Quilten is nog een echte ‘ouderwetse’ handwerktechniek. Zo’n dertig personen komen wekelijks naar het atelier van Desiree, vooral ook voor de gezelligheid, maar zeker ook om samen te quilten. Technieken worden besproken, tips uitgewisseld en kleurcombinaties uitgeprobeerd.

“Je knipt lappen in stukken en maakt ze vervolgens weer aan elkaar”, vertelt Desiree “en dat is eigenlijk – een beetje oneerbiedig gezegd – de basis van quilten. Je probeert patronen te creëren, onder andere door het gebruik van verschillende materialen. Quilten is echt nog handwerk zoals naaien en breien. Dat zijn technieken die tegenwoordig niet meer op de scholen worden aangeboden en daardoor zie je ook dat de interesse voor quilten wegebt.”

Voelen en zien

Bij het bij elkaar zoeken van geschikte stoffen voor een quilt is het gevoel erg belangrijk. De stoffen zijn van honderd procent katoen en bovendien dicht geweven. Je moet de stof gewoon voelen en ook zien. Kleuren komen in het echt veel beter over dan vanaf beeld. Een quilt zelf bestaat uit drie lagen: een top, tussenvulling en onderlaag. Je patcht de lapjes aan elkaar en met het quilten stik je de drie lagen aan elkaar. De lapjes worden naar patroon gesneden, maar we maken ook veel gebruik van applicaties en borduren om accenten te geven.

Desiree vindt het gezellig om de dames in de verschillende groepen door het quilten heen te loodsen. Sommigen zijn écht goed in het quilten, vindt ze. “Kijk, die quilt die daar hangt. Prachtig toch? Gemaakt door een 83-jarige! Moet je die vormen zien en het kleurgebruik! Daar leer ik zelfs nog van en dat vind ik ook zo mooi aan deze hobby. Ik vergelijk het ook met een bijenkorf: bijen komen bijeen en werken samen in de korf. Wij organiseren een ‘beedag’ met de ‘beedames’ om samen te werken aan quilts.”

Desiree heeft het quilten zo’n twintig jaar geleden (her)ontdekt. “Vroeger, op school, vond ik handwerken al ontzettend leuk. Inmiddels werk ik ontzettend veel plezier en passie aan quilts en is het gewoon mooi om te zien hoe je verbindingen maakt met verschillende stoffen. Het bezorgt mij een soort rustmoment.”

Het idee dat quilten alleen voor welgestelde mensen in de samenleving is weggelegd ontkent Desiree. “Elke hobby kost toch geld? De stofjes zijn inderdaad duur, maar ik wil het quilten voor iedereen toegankelijk en laagdrempelig maken. Dus geen bla bla la, maar een gezellig en veilige groep voor quilters. De stofjes koop je bij Iris Creatief of je neemt ze zelf mee en als je deel wilt uitmaken van een groep betaal je vier euro per dagdeel inclusief koffie of thee en wat lekkers erbij. En dat geld doneer ik allemaal weer aan Stichting Dog op Curaçao. Deze organisatie vangt honden op en biedt ze een plek. Ik heb daar een hond geadopteerd, zodoende dat ik die stichting graag steun. Zelf hoef ik er niets aan te verdienen namelijk, het quilten is m’n hobby en het contact met de quilters verrijkt mijn leven.”

Meer informatie is te vinden op www.iriscreatief.nl.