Afbeelding
Simon Dirks.

Chaos door ruilverkaveling enlouche handel in ‘Herinrichting’

Uitgaan en cultuur

NOTTER/ZUNA – Maart is toneelmaand in de gemeente Wierden. Naast Toneelvereniging Hoge Hexel betreedt ook Toneelgroep Notter het podium. Op vier avonden in maart wordt het stuk ‘Herinrichting’ ten tonele gebracht in Kulturhus Irene in Notter. Henk Rietberg, regisseur van het gezelschap, is op voorhand al enthousiast. “Het is geen nieuwe uitvoering; we hebben het in 2001 ook opgevoerd. Toen brak echter MKZ uit en was het niet meer mogelijk om de show op te voeren. Het bleef stuk bleef altijd in ons achterhoofd zitten, zodoende dat we het nu weer gepakt hebben.” Een herkansing dus, na dik twintig jaar, voor ‘Herinrichting’.

Het verhaal speelt zich af bij Bertus en Bartus op de werkvloer, ze hebben namelijk een zaakje in tweedehands spullen. Maar de grootste slag slaan ze als er grond wordt verkocht. Alleen krijgen ze daarbij bezoek van een ambtenaar van het Kadaster in verband met een herinrichting en ruilverkaveling van de grond. Het gelijktijdige bezoek van een aantal kamerhuurders en buren zorgt voor komische situaties. “Er lopen in dit stuk twee verhaallijnen synchroon”, licht Henk het verhaal een beetje toe. “Wat de grondverkoop betreft, gedoe, daar komt namelijk de politie bij om de hoek kijken. En de verkoop van een tweedehands televisie aan een tante zorgt ook voor veel misverstanden haha.”

Niveau

De leden van Toneelgroep Notter hebben er veel zin in. De laatste repetities staan op stapel en de meeste teksten zijn er goed in gestampt. “We zijn niet zo maar een toneelgroepje. We streven echt wel naar een bepaald niveau hoor”, benadrukt Henk. “Maar ondanks dat we best wel actief voor het hoogst haalbare gaan is het wel ontzettend gezellig binnen de groep. We zijn trouwens nog op zoek naar wat uitbreiding, met name mannen zijn welkom. Dat is ook nodig met het oog op de toekomst.”

Je moet natuurlijk niet bang zijn aangelegd en op het podium durven staan als toneelspeler. Henk: “Maar los daarvan kun je altijd eerst vrijblijvend komen kijken, om te kijken of je binnen de bestaande groep past. We zijn nu met zo’n vijftien spelende leden. Niet iedereen kan altijd en er kan ook altijd iemand ziek worden, dan heb je toch we wat mensen nodig je achter de hand hebt. Gelukkig is er zeker wel aanwas. Dit jaar zijn Christine Pleij – zij valt in vanwege ziekte- en Jorrit Beltman voor het eerst te zien.”

‘Herinrichting’ wordt in Notter vier keer opgevoerd en wel op vrijdag 8 maart, zaterdag 9 maart, vrijdag 15 maart en zaterdag 16 maart. De deur van het Kulturhus gaat open om 19.00 uur, de voorstelling zelf begint om 20.00 uur. Kaarten zijn op voorhand te reserveren bij de familie Immink, telefonisch via 0546 – 571 483 of per mail via gerdaimmink@hotmail.com. Volwassenen betalen 8,50 euro voor een kaartje, kinderen in de basisschoolleeftijd 3,50 euro.

Let op, het is ook mogelijk om in kleinere setting de voorstelling al op vrijdag 1 maart in het Akkerhus te Ypelo te zien. Aanvang hier ook 20.00 uur en inloop en kaarten ophalen kan vanaf 19.30 uur. De kosten voor deze avond in Ypelo bedragen 7,50 euro per persoon.