Prins Johan II van de Tolmennekes (rechts).
Prins Johan II van de Tolmennekes (rechts).

Wierden, Enter en Bornerbroekmaken zich op voor carnavalsfeest

Uitgaan en cultuur

WIERDEN/ENTER/BORNERBROEK – Tolmennekes, Boorköttels en Knoll’ntrekkers opgelet! Carnaval staat voor de deur en dat betekent dat er de komende dagen in Wierden, Enter en Bornerbroek van alles te beleven is. We lichten in deze krant de activiteiten per vereniging uit.

De Tolmennekes in Wierden

Donderdag 8 februari

Bezoek aan het Mr. Siebelinkhuis om daar met de groep van De Klup het carnavalsfeest in te luiden.

Vrijdag 9 februari

De Hoogheden en de Tolmennekes verzamelen op vrijdagochtend al vroeg om vervolgens de basisscholen van Wierden te bezoeken. Geheel volgens traditie begint de tocht bij de Mariaschool, waar de polonaise omstreeks half tien wordt gestart. Daarna vervolgt het gezelschap naar De Widerode en Het Galjoen.

In de middag is het tijd voor een serieus moment op het gemeentehuis. Hier ontvangen Prins Johan II van de Tolmennekes en Prins Robert II van de Boorköttels de sleutel en het niet passende sleutelgat uit handen van burgemeester Doret Tigchelaar.

Om 20.00 uur is het tijd om in Wierden het feest af te trappen. Dat is ook dit jaar in de feesttent bij voetbalvereniging Juventa waar DJ Lars de mega carnavalsparty verzorgt. Het is carnaval, dus verkleed komen is ook verplicht! Kaarten zijn voor 7,50 euro in de voorverkoop verkrijgbaar via www.tolmennekes.nl.

Zaterdag 10 februari

Het centrum van Wierden is zaterdagmiddag vanaf 13.30 uur het domein voor de Wierdense carnavalsoptocht. Er wordt weer verzameld naast het station, waarna een route door de winkelkern wordt gelopen. Uiteraard is de Prinsenwagen erbij en vormen alle Tolmennekes een mooie loopgroep. Iedereen mag meedoen, als je maar verkleed bent. Je kunt meelopen als groep, als vereniging of gewoon lekker in je eentje. Versierde karren, fietsen en dergelijke zijn ook van harte welkom. En voor de leukste en mooiste creaties zijn er leuke prijzen te winnen. Deze worden uitgereikt tijdens de Tolwichtermiddag – vanaf 14.30 uur tot 18.00 uur – in de feesttent bij voetbalvereniging Juventa. Voor alle kinderen is daar sowieso drinken en wat lekkers. Ook wordt er geschminkt en kunnen kinderen een glittertattoo zetten. Deze gezellige middag is direct na de optocht. De optocht eindigt weer naast het station, dus daarna meteen nog even op de fiets of met de auto naar de feesttent toe! Kom het liefst verkleed, want het is tenslotte carnaval.

‘s Avonds wordt de tent de plek voor Jungle Party Animals. De carnavalsparty die tot 01.00 uur duurt.. De band JackFire treedt op. Het is overigens geen seconde stil in de feesttent, want DJ Lars is er ook weer bij. Kaarten zijn voor 12,50 euro in de voorverkoop verkrijgbaar via www.tolmennekes.nl.

Zondag 11 februari

In St. Jan de Doper is weer de carnavalsmis. Deze start om 11.11 uur en is toegankelijk voor iedereen. Zondagmiddag is de tent vanaf 14.00 uur de plek voor Rosensonntag. DJ Lars is er weer bij en zorgt tot 19.30 uur voor het feest. Entree is gratis!

Maandag 12 februari

Het carnavalsfeest van 2024 wordt in Wierden op maandag afgesloten tijdens de Toltimermiddag. Van 14.00 uur tot 17.00 uur is iedereen welkom in de residentie, de feesttent bij Juventa. De middag is speciaal voor senioren uit Wierden. De kachel staat aan en de koffie, thee en een plak krentenwegge staan klaar. De Tolmennekes hebben een veelzijdig programma met diverse optredens. Zang, dans en cabaret voeren de boventoon. De entree is gratis. Deze middag is ook de uitreiking van de Gouden Tol!

Proclamatie Johan II

Proclamatie:

1 We leggen de lat hoog, de hoogheden staan niet graag droog!

2. Daar waar verstand zit, kan geen haar groeien!

3. Crisis of niet, zorg dat je met carnaval geniet!!

4. Al ben je blank, geel, zwart of travestiet als je op dit feest maar volop geniet!

5. Beter een beroerde ochtend dan een slechte avond!

6. Zoek je werk of w?ze raad, Kottink en Eshuis staan alt?d paraat!

7. Heracles gaat niet degraderen, al is het kut met peren!

8. Volgens m?n adjudant is PSV de beste van het land!

9. Ga er voor want vaak ben je te bang!

10. Nu is het genoeg met het gesproken woord, laat het feest maar losbarsten zoals het hoort!

11. Gaan wij dit jaar voorop met als motto: ‘LEEV en loat’n lea’m!’

--

De Boorköttels in Enter

Vrijdag 9 februari 

10.00 uur        Kindercarnaval in residentie het Boorköttel plein.

20.00 uur         Jeugdcarnaval (16+) in het Boorköttel plein. Kaarten zijn voor tien euro te koop via www.deboorkottels.nl.

Zaterdag 10 februari

10.00 uur        Prins en adjudanten bezoeken ouderen en zieken.

19.30 uur         Proamenbal. Residentie open vanaf 18.30 uur. Kaarten zijn voor 12,50 euro te koop via www.deboorkottels.nl.

Zondag 11 februari

14.00 uur        Sponsoruurtje, voor alle genodigde sponsoren.

16.00 uur        Grote carnavalsreceptie, voor iedereen toegankelijk, in residentie het Boorköttel plein. De entree bedraagt vijf euro, aan de deur.

Maandag 12 februari

13.30 uur         55+ carnaval in residentie het Boorköttel plein.

Proclamatie Prins Robert II

Als Groothertog van de Trelliesweg, Grootmeester van de wagenbouwers Buurtvereniging Goorseweg en Boormeester 1e klas voor geothermie, verklaar ik hierbij als Prins Robert de 2e het volgende:

1. Dat ik Prins Robert de 2e, de eerste prins is den at het dak van disse tente zal bloasen. Alaaf!

2. Dat er nog gennen Prins is e wes den at zo deepe kan goan als ik. Alaaf!

3. Dat als ik een betjen te vulle heb e drunkn, en ik bin een betjen zat, dan hoald miene adjudanten mie op het rechte pad. Alaaf!

4. Dai mun n oppassen op oene tellen, want met dissen Carnaval is d’r niks te vuurspeln. Alaaf!

5. Dat het 2e elftal van Enter het better dut in de 1e klasse, dan het 1e elftal in de 4e klasse. Alaaf!

6. Dat ai van oen’n dokter meer vief glazen beer mang’t per dag, dan dooi bie 6 dokters oe beklag. Alaaf!

7. Dat ok al is de Kröl der nou neet meer, vie goat in disse tente nog vulle meer tekeer. Alaaf!

8. Vuurn gat in de grond groot of kleen, muij bie dissen Prins ween. Alaaf!

9. Dat in mien regeringsjoar de C steet vuur CARNAVAL en neet vuur Covid, Corona of een COA-getal. Alaaf!

10. Daw bie elk feest probeert om 11 minuutn eerder te kom’n en daw 11 minuutn later vertrekt, zo kunne vie elk feest 22 minuutn rek’n. Alaaf!

11. Loaw bid’n vuur de leu die at het moeilijk hebt, meer loate vie nog vulle harder bid’n vuur leu die at moeilijk doot. Alaaf!

Is getekend,
Prins Robert de 2e

--

De Knoll’ntrekkers in Bornerbroek

Donderdag 8 februari

19.00 uur        Ouderencarnaval in samenwerking met SOB en TMZ Theresiahof, in ‘t Brookshoes.

Vrijdag 9 februari

18.00 uur        Ophalen stadssleutel en opening van het carnaval in het gemeentehuis te Almelo.

20.00 uur        Opening residentie ‘t Brookshoes en aansluitend bezoek met de vereniging aan de zustervereniging in Borne

Zaterdag 10 februari

15.00 uur        Carnavalsoptocht en carnavalsmiddag en -avond in het dorp, met aansluitend feest in de residentie.

Zondag 11 februari

13.30 uur        Dagje ‘dweilen’ met de vereniging bij zusterverenigingen in Hengevelde, Zenderen en Enter.

Maandag 12 februari

Rosenmontag, met een bezoek aan Bocholt in Duitsland met leden van de vereniging.

Dinsdag 13 februari

  1. 20.00 uur        Leuge Knipp’nbal in de residentie.        

Proclamatie Prins Bart I

Ik, Prins Bart de 1e van Carnavalsvereniging de Knoll’ntrekkers, zön van Johan van Slots Beernd en Miny van ’n Klei; trouwd met Nicole van Johan Besselink en Riet Westen oet de Bakkershof, trotse vader van Sylvie en Hein en beschermheer van de Road van Elf, Daansknöll’kes, Jongerenroad en Damesroad wil oe loat’n weet’n dat:

Ten eerste: Er vanaf noe een vacature vriej is bij de Galacommissie.

Ten tweede: Het ‘n grote eer is um dit joar het Prinsenpaar te moog’n wean van deze prachtige carnavalsvereniging in ’t mooie Knoll’nbrook.

Ten derde: Het ook wa tied werd dat d’r weer eens een Prins oet ’t Zonnedael met de scepter zweait.

Ten vierde: Wie ’t donders jammer vindt dat oonze dweilband de Bloasbalg’n d’r met is stopt. Maar als ze zich geroepen veult dan mangt ze nog rustig ’n noot metspöll’n. Zie bunt nota bene deur mien va opricht toen hij in 1988 Prins was.

Ten vijfde: Albert en Anja van de Spar noe Albert en Anja van de Buurtsuper heet. Wie vindt ’t jammer dat ze vot goat maar wie hopt dat ze rap ‘n nieuw’n opvolger vindt.

Ten zesde: Als de gemeente Almelo zo vedan geet met de verdozing van oons mooie Knoll’nbrook wie over een paar joar een overdekte carnavalsoptocht könt hoal’n.

Ten zevende: Wie hopt dat wie met al dat verkeer in oons dorp, met de optocht nich in de file komt te stoan.

Ten achtste: Wie bliej bunt dat er volgend joar gestart wordt met de bouw van de startersappartement’n aan de Bornsestroat, dan könt de Road van Elf en de Daansknöll’kes zich doar mooi met mekaar nussel’n.

Ten negende: De Pinksterfeesten weer op volle toer’n dreait en het Glazen Café löp als een tierelier, doarvan hef oons hele dorp plezier.

Ten tiende: Alles wat dit joar in Duutsland gebeurt ook in Duutsland blif, zodat onze residentiehoudster Petra mie dit joar nich hoeft te verwijder’n oet de burgerwachtapp.

Ten elfde: Het wa mooi zol wean dat oonze plaatselijke brommerclub de Nozems met döt met ’n optocht. De Zündapps met de loopgroep en de Kreidlers met de rijdende voertuigen.

Wie sloet of met oonze lijfspreuk:

In ’t Knoll’nbrook wordt ’n Carnaval helemaal top, want wie hebt de knoll’n nog lang nich op!

Prins Robert II van de Boorköttels (rechts).
Prins Bart I van de Knoll'ntrekkers.