Verdozing van het platteland door Johannes Dollen.
Verdozing van het platteland door Johannes Dollen.

Johannes Dollen exposeertwerk in Rijssens Museum

Uitgaan en cultuur

WIERDEN/RIJSSEN – Twee Twentse kunstenaars, waaronder de Wierdenaar Johannes Dollen, exposeren in de wisselzaal van kasteel de Oosterhof te Rijssen. Ook Ed van Haren uit Almelo laten zien wat hij op artistiek gebied te bieden heeft. Mannes Johannes Dollen is een geboren Twent en is lange tijd actief geweest als architect en galeriehouder in zijn woonplaats Wierden. Dollen schildert sinds 2002 is autodidact en hanteert meerdere technieken en stijlen. Zijn doeken signeert hij altijd met zijn pseudoniem Mannès J. rechts onderin het schilderij.

Dollen volgde lessen bij Paul Tieke en Pieter Vierhout. Hij had geen flamboyante levensstijl of een spraakmakend verleden en heeft altijd moeite om zichzelf aan te prijzen. Na een leven lang exposities te hebben georganiseerd, vond het Rijssens Museum hoog tijd om deze kunstenaar eens zelf aan te laten exposeren. Dollen schildert vanuit zijn hart en hoopt dat de kunstkijker datgene in zijn werk ziet wat hij zelf niet in woorden kan uitdrukken. Zijn onderwerpen gaan vaak over natuur en landschap, zowel figuratief als abstract. Een zweem mystiek in combinatie met een losse penseelvoering maakt zijn werk aantrekkelijk.

Ed van Haren is geboren in Bocholtz en groeide op in Zuid-Limburg. Hij woont al meer dan veertig jaar in Almelo. Naast zijn docentschap, eerstegraads leraar handvaardigheid, is hij altijd parttime professioneel kunstenaar geweest. Vanaf zijn pensionering in 2017 is hij dat fulltime. Van Haren werkt bij voorkeur met kruislings gelaagd Okoumé. De gelaagdheid van het materiaal versterkt de vorm door een optisch lijnenspel.

De dubbelexpositie is te zien in het Rijssens Museum aan de Kasteellaan te Rijssen, van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot tot 17.00 uur. De expositie loopt tot en met 9 december.