Afbeelding
Simon Dirks.

Vijf dagen Sunte Mart’n infeesttent en winkelcentrum

Uitgaan en cultuur

WIERDEN – Wierden maakt zich op voor vijf dagen feest en gezelligheid in haar dorpskern. Het najaarsevenement Sunte Mart’n staat op stapel en dat brengt elk jaar duizenden bezoekers op de been. Stichting Sunte Mart’n, Stichting Station KPN en de Gemeente Wierden hebben de handen weer ineen geslagen voor een meer dan compleet programma. We lichten in dit artikel enkele highlights uit. Het complete dagprogramma van Sunte Mart’n, inclusief alle tijden, is elders in deze krant te vinden.

Het speciale streekwinkeltje, onder de noemer Sunte Mart’n winkeltje, opent vanaf woensdag al haar deuren. Dit jaar is een onderkomen gevonden aan het Kerspel, op de plek waar Trentz Fashion voorheen gevestigd was. Daar zijn lampionnen, loten en speciale Jennechies-producten te koop, maar ook diverse streekproducten. Daarnaast zetten de mannen van Station KPN op donderdag de zender aan, zodat tot en met maandag van de piratendeunen genoten kan worden op de 88.4 Mhz. Nieuw dit jaar is Stichting KPN TV: via een webcam in de tent kan op de site (www.station-kpn.com) meegekeken worden.

Donderdag 2 november

De festiviteiten starten op donderdagavond in de feesttent van Stichting Station KPN op de Bongerd. Daar is dan een besloten VIP-avond, onder meer voor de sponsoren. De band Heer & Meester betreedt dan het podium en door wethouder Gertjan ten Brinke wordt het evenement officieel geopend én hij overhandigt de cheque aan de gelukkige goede doelen die dit jaar mogen rekenen op een financieel steuntje in de rug.

Vrijdag 3 november

Op vrijdag 3 november trapt Stichting Sunte Mart’n af met de seniorenmiddag in het Ontmoetingscentrum. Onder de noemer ‘n gezellige middag veur Oale Leu zijn ouderen, zeventig-plussers, van harte welkom. Opgave is hiervoor noodzakelijk en dat kan bij Engberts & Olthuis, in de winkel of via 0546 – 571 565. Vanaf 14.30 uur wordt voor deze doelgroep een uitgebreid en compleet programma aangeboden. Op de rol staan onder meer optredens van duo de Zingende Badmutsen en de Jennechies. Aan muzikale herinneringen uit het verleden derhalve geen gebrek! Uiteraard is er koffie of thee met een gebakje, een hapje en een drankje en een smakelijke kop snert. De entree voor deze gezellige middag bedraagt 7,50 euro.

En wanneer de ouderen zich voldaan weer naar huis begeven, staat de grote lampionnenoptocht op de rol. Traditioneel mogen kinderen zich vanaf 18.30 uur melden op het Binnenhof, bij voorkeur met een zelfgemaakte lampion (er zijn ook lampionnen te koop in het Sunte Mart’n winkeltje). De route voert door de winkelkern, waar ondernemers klaar staan met wat lekkers. Aansluitend is er op het Jennechiespleintje (het oude marktplein) de befaamde Jennechiesmarkt. Daar krijgen jongens en meisjes in verschillende leeftijdscategorieën loten, waarna ze elkaar mogen opzoeken. Aansluitend is de bekroning van het Jennechieskoppel en de prijsuitreiking voor de mooiste lampions.

Wanneer het pleintje weer verlaten is, kunnen liefhebbers van een tentfeest terecht op de Bongerd. Toegang vanaf achttien jaar én entree is vijf euro. Op het podium staan dan de boerenrockband Half um Half en ook Bouke – onder meer bekend van de Elvismatters band – geeft een show weg.

Zaterdag 4 november

Voor de jeugd is er op zaterdag 4 november tussen 10.00 uur en 16.00 uur een Prinsen & Prinsessenspeurtocht. In etalages zijn dan letters en opdrachten verstopt. Deelnameformulieren zijn af te halen in het Sunte Mart’n winkeltje. Van 12.00 uur tot 16.00 uur is er op het Jennechiesplein (oude marktpleintje) ook een gezellige streekmarkt met vijftien kramen. Er worden in hoofdzaak lokale en regionale producten en lekkernijen aangeboden. Er zijn tussendoor ook optredens van de Folkloristische Boerendansers uit Hellendoorn en de Jennechies. Ada Vreman is dit jaar aanwezig om met haar voorstelling ‘Et’n an toafel’ over oude Twentse gerechten en gebruiken van meer dan honderd jaar geleden te vertellen. Zij is overigens maandag tijdens de jaarmarkt ook aanwezig!

Kinderen deze middag van 14.00 uur tot 18.00 uur terecht in de feesttent van Station KPN op de Bongerd. Het succes van deze invulling in de verwarmde tent heeft er toe geleid dat het programma verder is uitgebreid. Er zijn diverse spelletjes: een groot Lego speelplein, springkussens en er is de mogelijkheid om je te laten schminken. Om 14.30 uur start zandkunstenaar Helene met ‘De schat van Wierden’ en deze middag wordt ook de KPN-mascotte voor het eerst gepresenteerd. Ter afsluiting is er een leuke kinderdisco! De entree tot de tent is deze middag vrij en voor alle kinderen staat er drinken en wat lekkers klaar.

En als de Legoblokjes weer zijn opgeruimd, nemen de dj’s van Station KPN het roer over om vanaf het podium een oer-Wierdense avond te verzorgen. Natuurlijk klinken er veel piratenhits, maar ook herkenbare pop- en rockklassiekers uit de jaren tachtig en negentig worden niet geschuwd. Let op, ook deze avond wordt er entree geheven (vijf euro) en is er alleen toegang voor achttien jaar en ouder.

Zondag 5 november

Op zondag is het relatief rustig in de dorpskern. Alleen de tent van Station KPN geopend is vanaf 12.00 uur geopend voor de traditionele Sauerkraut Sonntag. Dames, steel de show in een mooie dirndl en heren, doe voor deze gelegenheid de lederhosen maar weer eens aan. Sauerkraut Sonntag is namelijk een écht Duits tentfeest op Wierdens grondgebied. De tent de Bongerd staat deze middag vol lange tafels en op het podium zorgen de bloemen voor gezellige sfeer. In de tent zijn typische Duitse versnaperingen verkrijgbaar, waaronder een Brötchen Heinz (broodje worst met zuurkool) en Mantateller (curryworst met patat). Het kledingadvies is zoals gezegd bij voorkeur dirndl of lederhose. Dit jaar zijn er optredens van de Grenslandkapel – inmiddels wel de huisband van deze Wierdense zondag – en ook showband Wir Sind Spitze en Marloez Atemlos zorgen voor een übergezellig sfeer. Feest-DJ Ivar zorgt tussendoor voor muzikale vermaak. De entree is deze middag gratis!

Maandag 6 november

Misschien wel het hoogtepunt van Sunte Mart’n is de jaarmarkt, een al meer dan 150 jaar oude traditie die nog steeds ontzettend veel mensen op de been brengt. Al vanaf vier uur in de ochtend worden de kramen opgebouwd en klinkt er geloei van koeien in de winkelkern. De warenmarkt zelf begint om acht uur en duurt tot twee uur in de middag.

De jaarmarkt brengt beleving het dorpshart van Wierden: met wat levende have en nog ouderwetse (symbolische) handel en koeschetsen is in de markt in Wierden zeker geen standaard braderie. Marktmeester Johnny Jansen laat weten dat zich voor deze editie meer dan honderd handelaren – waaronder veel nieuwe –  hebben aangemeld, die uiteenlopend op kramen van vier tot zelfs twintig meter hun waren presenteren.

Alle straten in het centrum zijn tijdens de Sunte Mart’n jaarmarkt gevuld. Daarbij is er een overcompleet randprogramma. Zo zijn er dit jaar vele modelbouwers, waaronder boerenwagens, een twaalf meter lang LEGO-diorama en modeltreinlandschap. En over boerenwagens gesproken, de leden van BoerenTrots Wierden zorgen voor een agrarische straat die in Het Kerspel te vinden is, met onder meer pony rijden, verse pannenkoeken en een gratis kopje koffie om kennis te maken en bij te praten.

In de Marktstraat is vanaf het voormalige Café Vloedbeld vooral voor de jeugd veel te doen. De straat wordt omgedoopt tot Kinderstraat met oud-Hollandsche spelen en mini-rommelmarkt. Plaatsen zijn alleen voor kinderen beschikbaar en omdat de ruimte beperkt is geldt ook vol = vol! Melden voor een plekje voor een verkooppunt kan bij de leden van Stichting Sunte Mart’n, het makkelijkste bereikbaar per mail via suntemartn@gmail.com en je bent verzekerd van een verkoopplekje in de Markstraat. Sportvereniging SVZW verzorgt hier ook diverse sportieve activiteiten.

Nieuw dit jaar en terug van weggeweest is het Rad van avontuur. Waar het eerder in het vroegere Sintjansgebouw iedereen er met de benen uit hing als het rad zijn rondes maakte, is het nu de eer aan Roy Otten en Hans Welling om er vanaf tien uur een mooie show van te maken op het Jennechiespleintje (oude marktplein).

Elders in het dorp zorgt een Twentse rapper voor verbazing: hij heeft voldoende aan twee woorden en maakt daar vervolgens een hele rap van! Ada Vreman is er ook weer met haar voorstelling ‘Et’n an toafel’ en de Lions verkoopt de befaamde snert. Er is een escaperoom vanuit de Regio en de kinderboerderij van het Rheins uit Enter zorgt voor een kleine kinderboerderij met konijntjes, geitjes en andere beesten met een hoog knuffelgehalte. Voor de innerlijke mens is er meer dan genoeg keuze, van vis tot friet en van oliebollen tot snert. Zo kun je lekker even genieten, terwijl de kinderen hun energie kwijt kunnen in één van de kleinere kermisattracties, waaronder draaimolens of het grote nostalgische reuzenrad op de Bongerd!

En wie zin heeft om na de markt nog even in het centrum te blijven hangen: Station KPN pakt de hele middag uit met een uitgebreid muzikaal programma in de feesttent op de Bongerd. In de ochtend is de tent al open, maar na de middag betreden DJ Lars, de Top40-band Millstreet  en Jan Biggel het podium.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding