Het kanaal rond 1960.
Het kanaal rond 1960.

Ontstaan en ontwikkeling vanTwentekanaal centraal in expo

Uitgaan en cultuur

WIERDEN – In de Van Buuren Stee te Wierden wordt op zaterdag 14 januari om 11.30 uur de nieuwe expositie van de Historische Kring Wederden geopend. Thema is deze keer het Twentekanaal.

De expositie zoomt in op de ontstaansgeschiedenis van het Twentekanaal. Het eerste plan voor een kanaal naar Twente stamt al uit het midden van de negentiende eeuw. De schop ging pas in 1930 in de grond. Namens Rijkswaterstaat was dr. ir. L.R. Wentholt verantwoordelijk voor de aanleg. Het kanaal werd gegraven voor een betere aanvoer van grondstoffen voor de Twentse textielindustrie (ruwe katoen) en voor de toevoer van steenkool uit de mijnen in Limburg. Het grootste deel is aangelegd als werkverschaffingsproject tijdens de crisis. Werklozen moesten met schop en kruiwagen de waterweg uitgraven.

Uiteindelijk kwam het kanaal in 1938 gereed. In 1953 was de verlenging van de zijtak naar Almelo een feit, zodat ook de Almelose haven en het Overijssels kanaal Almelo-De Haandrik aangesloten waren op het Twentekanaal.

In de nieuwe expositie is niet alleen de geschiedenis en huidige belang van het Twentekanaal te zien, maar ook het ontstaan van de Jachthaven en het voormalige zwembad het Wendelgoor. Ook gaat er aandacht uit naar roeivereniging Amycus, duikvereniging Aragoste en rugbyclub The Big Bulls, allen gevestigd pal naast het kanaal.

De opening is zoals gezegd zaterdag. Inloop vanaf 11.00 uur, officiële opening om 11.30 uur. De expositie is te bezoeken tot en met 15 april op woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur. Groepsbezoek buiten de standaard openingstijden na afspraak via secretariaat@historischkringwierden.nl. De toegang is gratis, evenals de koffie of thee. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Een bovenaanzicht van het kanaal rond 1950.