Ook in Duitsland is getraind.
Ook in Duitsland is getraind.

Team Welkom Wierden neemt deel aan Roparun

Sport en vrije tijd

WIERDEN – Het team ‘Welkom Wierden’ verschijnt dit jaar weer bij de start van de 35e Roparun, die van 18 tot en met 20 mei op de agenda staat. De route beslaat ruim vijfhonderd kilometer. Dit jaar is de start op zaterdag 18 mei om 12.40 uur op de luchtbasis in Enschede. Via allerlei omwegen door Nederland en een stukje Duitsland voert de run naar Rotterdam waar op maandag, Tweede Pinksterdag, gefinisht wordt. En al die sportieve inzet heeft een doel: inzet voor de palliatieve zorg voor mensen met kanker.

Het Wierdense team bestaat in totaal uit 22 fanatiekelingen. In de beginjaren waren het voornamelijk ambtenaren werkzaam in het Wierdense gemeentehuis, inmiddels is het een gemêleerd gezelschap. Er zijn twee teams van vier lopers, twee fietsers en twee chauffeurs voor de busjes (die overigens gratis beschikbaar zijn gesteld door ZorgAccent) en er gaan nog een fysiotherapeut en wat mensen voor de catering mee. De lopers worden om de anderhalf kilometer afgewisseld en de fietsers begeleiden de lopers op de route. Na zestig kilometer wordt het hele team gewisseld. De gemiddelde snelheid ligt op ongeveer 10,8 kilometer per uur.Het team – nummer 122 op de lijst – staat dit jaar onder de hoede van Martin Boswinkel. Hij is als teamcaptain aangesteld om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. We zoeken hem op in zijn woning te Ypelo, waar voor deze gelegenheid ook Iris te Wierik is aangeschoven voor een gesprek met deze krant.
Jongste van het team

Iris is met haar 25 lentes het jongste lid van team Welkom Wierden. Haar deelname is overigens niet geheel uit de lucht komen vallen: vader Robin te Wierik loopt ook mee. Daarnaast speelt het doel een belangrijke rol, zo laat Iris weten. “Iedereen kent toch wel iemand die kanker heeft gehad... van dichtbij. De ouders van een vriendin van me zitten ook in dat schuitje.”

Maar ook de indruk die haar vader de vorige keer op haar heeft gemaakt, trok Iris over de streep. “Zoals ik ‘m over de finish zag komen, zo had ik hem eigenlijk nog niet eerder gezien. Het was een bijzonder moment, hij was vermoeid en emotioneel. Het doet écht iets met je, zelfs als je goed getraind en sportief bent. En of je nu als loper deelneemt of als fietser, voor beiden is het best vermoeiend, fysiek en mentaal.”

Kaarsjes langs de weg

Martin beaamt dat, de vorige keer nam hij deel als fietser. “Het heeft allemaal veel impact, echt bijzonder. De route gaat soms ook dwars door gebouwen heen, bijvoorbeeld een kerkje of een hospice.” En dat zijn volgens de captain de momenten dat het doel hard binnen komt. “Of wat te denken van een stukje route, midden in de nacht, geheel verlicht met kaarsjes langs de zijkant van de weg.”

Om enigszins goed aan de startstreep te verschijnen heeft het team ook al een keer een hele dag en een nacht geoefend. Ook wordt er veel samen getraind. “Je moet inderdaad wel enigszins wat conditie hebben en fit zijn; het is een uitputtingsslag. De eerste dag gaat nog wel, maar daarna begint het op een gegeven wel op te breken. Je slaapt slecht en maar een uurtje of drie. Dan komen de andere teamleden aan voor de aflossing. We hebben mooie slaaplocaties geregeld, onder meer in brandweerkazernes. Daar heb je prima voorzieningen! Het team heeft op het moment van schrijven al flink wat geld bij elkaar gesprokkeld, want dat is uiteindelijk ook het doel: zo veel mogelijk geld inzamelen voor het goede doel. De teller staat op dik 8.500 euro en de teamcaptain is tevreden. “We hebben bijvoorbeeld duizend loten verkocht van 2,50 euro per stuk, maar het is ook mogelijk om zo maar een donatie te doen aan een van de leden of aan ons team.” Doneren aan ‘Welkom Wierden’ kan overigens nog steeds, via www.roparun.nl/teams/welkom-wierden

Een van de vele trainingsmomenten.
De bus van ZorgAceccent is gratis ter beschikking gesteld.
Ook in Duitsland is getraind.
Ook in Duitsland is getraind.