Een 'bijna-doelpunt' van Job Voortman van Enter Vooruit.
Een 'bijna-doelpunt' van Job Voortman van Enter Vooruit. Henk Pluimers.

Enter Vooruit doet zich inHellendoorn das om: 3-2

Sport en vrije tijd

ENTER/HELLENDOORN – Het eerste van Enter Vooruit leek afgelopen zaterdag op weg om bij de immer lastige opponent Hellendoorn VV de volle buit op te halen. Na een half uur voetbal stond er een 0-2 tussenstand op het scorebord op het Hellendoornse sportpark De Voordam, maar met twee cruciale defensieve misperen leverden de Enternaren de wellicht nakende overwinning zomaar in.

Indachtig een blessure en een schorsing binnen de eigen gelederen plus de aanvallende kracht van de thuisploeg in acht genomen, had Enter Vooruit-coach Niek Woesthuis deze zaterdag gekozen voor een vijfmans defensie. Die denk- en strijdwijze leek vooreerst een juiste keuze, want binnen 25 minuten hadden de gasten zich naar een 0-2 voorsprong gevoetbald. Al na twee minuten werd Job Voortman met een dieptepass de wijde wereld ingestuurd en de rechterspits van Enter Vooruit pegelde de bal voorbij doelwachter Luuk Broekman: 0-1. Een minuut of twintig verderop was de score verdubbeld. Enter Vooruit-verdediger Jorn Nijkamp tikte de bal door een hoekschop subtiel met de hak langs een verbouwereerde Broekman: 0-2.

Het feest was van korte duur. Hellendoorn had tot dat moment eenmaal vervaarlijk de neus aan het venster gestoken, maar kreeg binnen drie minuten niet alleen met een dubbelslag de gelijkmaker in de schoot geworpen, maar zou later blijken, ook nog eens de overwinning. Eerst was desastreus balverlies in het linker verdedigingsblok van Enter Vooruit er de oorzaak van dat Carlos Magno Lopes Macedo de 1-2 mocht binnenlopen en nauwelijks twee omwentelingen van de klok verder was er twijfel in de zwart-witte defensie wie in het gedrang rond ‘de zestien’ de bal een loei naar veiliger oorden zou geven. En twijfel leidt immer tot onheil. Zo ook nu. Bram Kamphuis twijfelde niet en bracht de thuisploeg zowaar langszij.

Nadat een prima leidende arbiter Jan Everlo de zaak na rust opnieuw in gang had geschoten kregen de manschappen van Woesthuis binnen drie minuten twee werkelijk niet te missen kansen op een hernieuwde voorsprong. Maar ook tot tweemaal toe werd de knikker zielloos naast het heiligdom van Hellendoorn geprikt. Dat het missen van kansen niet alleen een Enterse aangelegenheid werd, bleek in de vijf minuten erna. Ook de equipe van Hellendoorn-coach Bart Benneker had de strijd in het eerste kwartier na rust in een beslissende plooi kunnen leggen, maar ook aan die kant faalden de voorwaartsen. Met meer balbezit en ietwat meer drang naar het front werd Hellendoorn na de pauze de bovenliggende partij, maar in de slotminuten ging óók Enter Vooruit met meer daadkracht naar de vuurlinie om toch nog voor de bloemen te gaan. Dat werd de Enternaren in zoverre fataal dat bij een counter linkerspits Boy Sasbrink volledig over het hoofd werd gezien. Sasbrink kreeg vrije doortocht richting goalie Teun Nijhof en ranselde via de vuist van diezelfde Nijhof de 3-2 tegen de touwen. Een alles-of-niets offensief van de gasten uit Enter leverde nog de nodige spanning en nagelbijterij op, maar geen gelijkmaker.