Het team van de Widerode strijdend in Hengelo.
Het team van de Widerode strijdend in Hengelo.

Schaakteam Widerode eerste in Wierdenen tweede op Overijssels kampioenschap

Sport en vrije tijd

WIERDEN/HENGELO – Na de winst bij het Wierdens schoolschaakkampioenschap op 13 maart stond voor het schaakteam van basisschool Widerode op zaterdag 16 maart de Overijsselse editie op het programma. Deze werd gehouden bij de OSG in Hengelo. Daar streden Robbe Kroeze, Nander Klooster, Ali Alsuhaibi en Aya Sheikh Dawoud om de hoogste eer tegen kampioenen uit andere gemeenten. De eerste vijf duels werden gewonnen, daarna volgde een verliespartij. Het laatste duel eindigde gelijk (2-2). Het uiteindelijke resultaat bleek een prachtige tweede plek te zijn en tevens directe plaatsing voor het NK op een later tijdstip. De zilveren medaillewinnaars werden gehuldigd en door alle medescholieren op hun eigen school toegejuicht.

Het Overijssels kampioenschap was een vervolg op het lokale kampioenschap dat schaakvereniging Mat-Ador organiseerde voor de basisscholen uit de gemeente Wierden. Acht schoolteams hebben daar mooie partijen gespeeld om de wisselbokaal ‘Schoolschaak Kampioen’. De teams, bestaande uit vier spelers, speelden steeds in dezelfde samenstelling op de borden, zodat uiteindelijk prijzen konden worden uitgereikt aan de beste spelers van bord één tot en met bord vier. Er werden zeven rondes gespeeld met partijen van twaalf minuten.

De eerste plaats was voor het eerste team van Widerode. Opnieuw een fraaie prestatie, want teams van deze school wonnen namelijk ook enkele van de voorgaande edities. Voor de tweede en de derde plaats was een barrage nodig tussen de Sjaloomschool en het tweede team van Het Galjoen. Beide teams stonden na zeven ronden gelijk en ook het onderling resultaat was gelijk. De barrage (de twee teams tegen elkaar in een snelschaakronde van vijf minuten) werd gewonnen door de Sjaloomschool.

Het team van de Sjaloomschool (Youri, Mirthe, Justin en Jason) was gemiddeld het sterkste team en kwam maar een half punt tekort voor de eerste plaats. Met 5,5 punt uit zeven rondes een zeer verdienstelijke tweede plaats. En in de laatste ronde werd wel gewonnen van de kampioen. De derde plaats in de strijd om de wisselbokaal was dus voor het tweede team van Het Galjoen (Luuk, Alain, Jisse en Gyon) Met 5,5 punt uit zeven rondes een prima resultaat.

De beste individuele prestaties werden geleverd door Robbe van Widerode op bord 1 (6,5 uit zeven), Alain van Het Galjoen 2 op bord 2 (zeven uit zeven, dus honderd procent), Geurt van de Kluinveenschool op bord 3 (zes uit zeven) en Jason van de Sjaloomschool op bord 4 (zes uit zeven). Zij verdienden daarmee allemaal een beker.

Het Wierdense kampioenschap.