Tom Kamphuis.
Tom Kamphuis. Simon Dirks.

Dorpskern Wierden krijgt weer eigenwielerspektakel: GP Jos Lammertink

Sport en vrije tijd

WIERDEN – De Grote Prijs van Jos Lammertink keert terug in het Wierdense straatbeeld. Daarmee krijgt het dorp na vijftien jaar afwezigheid weer een eigen wielerronde. Op zaterdag 25 mei gaan renners in meerdere categorieën – van Dikke Banden Race in de middag tot de elite renners in de vroege avonduren – strijden om de eer. Tom Kamphuis, zelf wielerenliefhebber, is een van de kartrekkers en ziet het sportieve evenement met enthousiasme tegemoet.

Met de terugkeer van de GP Jos Lammertink moet Wierden weer een écht lokaal evenement op de kalender krijgen. De sfeer van weleer zit nog bij menig Wierdenaar in het geheugen gegrift. Mooie rondes, dwars door de dorpskern met toentertijd internationale toppers aan de startstreep. Toch wordt het geen profronde dus, maar vooral ruimte voor de lokale en regionale talenten. “We willen het dorp weer een mooi lokaal evenement geven; met sport, maar zeker ook een uitgebreid randprogramma. Als organisatie zijn we enthousiast en zien we veel kansen, ook richting de toekomst. Het moet wat ons betreft jaarlijks terug gaan keren!”

Het idee voor denderend wielerspektakel in de smalle Wierdense straten komt uit de koker van Tom en Siemen van Beurden na het organiseren van een klein criterium, met alle gezelligheid daaromheen. “Koersbeleving, dat gevoel van samen beleven, samen ervaren. Dat willen we met deze wielerronde neer gaan zetten”, verduidelijkt Tom. “Het bleek dat ook John Reterink en Eelco Koop, bestuursleden van Stichting Centrum Promotie Wierden, met eenzelfde idee liepen en ondertussen Roy Spijker en Heidy Braamhaar-Pluimers hadden benaderd. We hebben beide ideeën samengevoegd en een stichting opgericht om het professioneel en goed aan te pakken.”

Lammertink en Kalvenhaar

Henriëtte Vos, goede kennis van Jos Lammertink, en Leidus Kalvenhaar, vader van overleden wielertalent Annefleur, zijn vervolgens de stichting verder komen versterken. De wind zit inmiddels in de zeilen en de club krijgt veel ondersteuning van sponsoren en vrijwilligers. “Het moet echt van en voor Wierden worden. Een evenement wat verleden, heden, en toekomst van het Wierdense wielrennen samenbrengt. Dat kan door alle lagen van de bevolking te verbinden en samen te brengen. Daarom zetten we ook in op een zo breed mogelijk programma. Dus de Dikke Banden Race voor kinderen en later op de dag wedstrijden voor de heren (vernoemd naar Jos Lammertink) en de dames (vernoemd naar Annefleur Kalvenhaar).”

Tom vervolgt: “Houd je van de wielersport en het spektakel, dan sta je langs het parcours dat onder meer over de Stationsstraat, Spoorstraat, De Marke, de Nijverdalsestraat en de Marktstraat gaat. Maar daarnaast ook veel ruimte voor gezelligheid: zo wordt op het Binnenhof een horecaplein gecreëerd dat die dag, tot in de late uurtjes, wordt gedoopt tot de Wielerkantine. De lokale horecazaken werken daar met volle overgave aan mee! Gaaf toch? En overdag is er voor de jeugd onder meer een pumptrack!”

Vrijwilligers nodig

Het doel is ook om de jeugd de wielersport laten zien, gewoon in hun eigen dorp. “We hebben hier geen wielervereniging, dan moet je naar Almelo. Dat maakt de sport toch wat onbekender”, meent Tom. Nu de wielerronde terugkeert, worden kinderen wellicht ook zelf meer getriggerd om deze tak van sport te proberen. Wat deelname betreft zijn de verwachtingen hooggespannen. Maar om het evenement te laten slagen zijn ook veel vrijwilligers nodig. Er is al een mooie pool beschikbaar, maar voor wie zich geroepen voelt of interesse heeft, meld je gerust. Dat kan via info@rondevanwierden.nl. Meer informatie is ook te vinden op onze socials en website: www.rondevanwierden.nl