De spelers van het G-team mochten deze middag mee voor de line-up.
De spelers van het G-team mochten deze middag mee voor de line-up. Henk Pluimers.

Enter Vooruit nipt voorbijJuventa, maar wint terecht

Sport en vrije tijd

ENTER/WIERDEN – Toen het eindverdict van de strijd tussen Juventa’12 en Enter Vooruit  zaterdag in de late namiddag op het scorebord in rode cijfers stond vastgenageld (1-2), was de eerste gang van Enter Vooruit-coach Niek Woesthuis er eentje naar de tapkast in het Wierdense clublokaal. Woesthuis verscheen niet aan de toog om zijn eigen droge mond van vocht te voorzien, maar kwam een toezegging aan zijn team na. Met een volle krat bier onder de arm schuifelde de Enterse kapitein naar zijn feestvierende troepen.

Een kwartier eerder had de coach zich wellicht al ietwat verzoend met een remise, want de match tussen Juventa en Enter Vooruit dreigde naar een 1-1 eindstand te evalueren. Een kleine tien minuten voor het slotakkoord van de soeverein leidende arbiter van dienst Jari Procee uit Zwolle greep Enter Vooruit echter alsnog de bloemen. De absoluut beste man op de Wierdense kunstgrasmat, Jesse Nijkamp, zette met een krachtige kopstoot een gouden randje om zijn zaterdagse optreden en verblijdde zijn ploeggenoten en de volop meegereisde Enterse aanhang met een late driepunter.

Het was van weerszijden een schoorvoetende start op het sportpark Het Lageveld. Na wat heen-en-weer-schermutselingen namen de Enternaren na een minuut of tien voetbal het regie-stokje in handen. De equipe van Woesthuis begon meer en meer te dreigen en de manschappen van Juventa-coach Remco Hammink werden gedwongen om vanuit verdedigende stellingen zich te richten op een counter. Enter Vooruit kwam na een kwart wedstrijd op voorsprong. Jelle Swiers slingerde het speeltuig vanaf de linkerkant in het doelgebied en een (onbewust) voetje tegen de bal van centrale verdediger Bram Nijhuis verraste z’n eigen doelwachter Stan Voortman: 0-1. Dat was de inleiding ook van een gedegen Enters overwicht. Het zwart-witte gezelschap uit het klompendorp had totdat het hele zaakje richting kleedlokalen trok, de strijd in een definitieve plooi moeten leggen. Enter Vooruit heerste meer en meer, verprutste mogelijkheden, maar liet het cijfertje op het scorebord niet verspringen. Vanuit het absolute niets kreeg het scenario echter een wending waar geen zinnig mens op dat moment rekening mee had gehouden. Balverlies in het aanvallende compartiment der Enternaren, vervolgens liep men links achterin bij Enter Vooruit dramatisch te schuddebollen en dat had gevolgen voor zwart-wit. Voorzetje vanaf die linkerzijde en Sven Blankestijn was al de Enterse koppers te glad af: 1-1.

Was Enter Vooruit vóór rust bezig aan een propere match, na de wisseling van speelhelft sloeg de gemakzucht aan Enterse zijde weer eens toe. Juventa gooide wat meer kolen op het vuur en Enter Vooruit was een ander verhaal aan het schrijven en dat zou bij lange na geen bestseller worden. De Enternaren bleken de beste papieren al voor de pauze op tafel te hebben gegooid en moesten, naarmate de strijd zich voortspoedde, steeds dieper grabbelen om weer in de wedstrijd te komen. De withemden begrepen echter dat er wat in beweging gezet moest worden wilde  men Wierden met drie competitiepunten verlaten. Woesthuis greep naar z’n wisselmogelijkheden, stuurde Job Voortman naar de linkervleugel (van waaruit de rappe spits steeds dreigender werd) en Enter Vooruit sloeg in het slotkwartier middels een hoekschop van Sander Jansen en de reeds vermelde knallende kopstoot van Jesse Nijkamp het zegel alsnog op de drie punten: 1-2.

Job Voortman (Enter Vooruit) in de aanval.
Vak J Ultra's, de "harde kern" van Juventa '12.