Sander Jansen van Enter Vooruit.
Sander Jansen van Enter Vooruit. Henk Pluimers.

Onmachtig Enter Vooruit pakttoch winst tegen Daarlerveen

Sport en vrije tijd

ENTER – Wie afgelopen zaterdagmiddag de gang naar het Enterse sportpark De Werf had bespaard en de warme kachel verkoos boven de kille en winderige thuishaven van Enter Vooruit, mocht zich enigszins gelukkig prijzen. Na anderhalf uur tranentrekkend voetbal van zijn manschappen, telde de Enterse oefenmeester Niek Woesthuis z’n zegeningen na de 2-0 winstpartij tegen het bezoekende Daarlerveen. Maar het was wel een match vol kommer en kwel.

Het begon allemaal nog wel crescendo aan Enterse zijde. De strijd was nauwelijks drie minuten op gang toen Niek Welink op links de buitenbaan nam en rap langs z’n tegenstander snelde. Hij schoof echter de knikker pardoes naast het Daarlerveense hok. Dat deed kompaan Jelle Swiers een dikke tien minuten later ietwat beter. De Enterse middenvelder had een corridor voor zichzelf gevonden tussen de rood-zwarte stellingen en hij tilde de bal majestueus over de uitlopende doelwachter Leon Prinsen in de touwen: 1-0.

Dat was het dan ook wel voor de zaterdagmiddag. Enter Vooruit stopte plotsklaps met voetballen. De gasten kwamen bij zoveel lankmoedigheid uit hun kot gekropen en geen Enternaar stond op om ze terug in hun hok te dirigeren. Enter Vooruit liet het gebeuren (een euvel dat voorgaande wedstrijd ook al de kop opstak) en er zat geen cent elegantie meer in het Enterse spel. Daarlerveen nam het heft in handen en goalie Teun Nijhof (de enige zwart-witter zaterdag met een voldoende op het rapport) had er z’n werk aan om de nul op het scorebord te houden.

Oók na rust was Enter Vooruit nog steeds in hetzelfde bedje ziek. Te veel verloren duels, te weinig durf in het spel en vooral handenvol balverlies. Bij Daarlerveen was er echter een groot heen-en-weer geschuifel op de kunstgrasmat, maar ook daar ontbeerde  men voorin de explosiviteit om het in ‘de zestien’ te laten bulderen. Daarlerveen bleef op zoek naar een doelpunt, maar vond de rake trap niet, Enter Vooruit kwam, naarmate de eindtune van de uitstekend leidende arbiter Ali Akkus naderde, nog een kleine tien minuten weer wat meer in beeld en besloot die korte opleving zowaar nog met een treffer. Op links trok Job Voortman zich op gang en werd radicaal van de sokken gelopen binnen de zone van de waarheid. Een ‘pingel’, besloot arbiter Akkus en Joël Scheper joeg het ronde projectiel vanaf elf meter als een raket in de winkelhaak: 2-0, tevens eindstand.